In een uitgebreid voorlopig voorstel doen de auteurs, werkzaam bij Google, Microsoft en Netflix uit de doeken hoe zij de implementatie van DRM-beveiliging in de HTML5-standaard voor zich zien. DRM zorgt dat beelden alleen kunnen worden bekeken als daarvoor een licentie is.

'Onethisch en lost niets op'

Een van de opstellers van de HTML-standaard, de bij Google werkzame Ian Hickson, heeft het voorstel al naar de prullenmand verwezen. Hickson reageert op de mailinglijst van de W3C, volgens hem is het voorstel onethisch en lost het niets op.

De auteurs noemen hun voorstel broodnodig, omdat video-tags op dit moment niet goed gebruikt kunnen worden. Vanwege een gebrek aan een robuust beveiligingssysteem zouden aanbieders van online video er niets mee kunnen. Hickson argumenteert dat dit voorstel dat ook niet biedt en dat het daarom onzinnig is.

Flash en Silverlight domineren

Op dit moment domineren video's in Flash-formaat en Microsofts Silverlight de markt voor online video, mede doordat die systemen beschikken over een DRM-systeem waarmee video's beveiligd kunnen worden.

De komst van HTML5-video moet een einde maken aan de dominantie van Flash en Silverlight, omdat die niet in iedere browser beschikbaar zijn. HTML5-video's moeten wel in elke browser af te spelen zijn. Nu is het bijvoorbeeld onmogelijk om flashvideo's te bekijken op een iPad of iPhone, omdat Flash niet is toegestaan op die apparaten.

In alle browsers

In hun voorstel willen de auteurs het nu mogelijk maken mediabestanden te encrypten binnen HTML. Zo zou er een api (application programming interface) moeten komen die “kan worden geïntegreerd in iedere browser en die ieder codec ondersteunt", schrijft Adrian Bateman van Microsoft in het voorstel.

Voor grote diensten is DRM-beveiliging een must. Zo moet video-streamingsite Netflix, een van de opstellers van het voorstel, kunnen garanderen dat video's van de dienst alleen kunnen worden afgespeeld door een gebruiker met een licentie.