In een videodemonstratie geven Google en Mozilla een beeld van RTCPeerConnection, een functie van de aanstaande WebRTC-standaard, die communicatie tussen browsers mogelijk maakt met video en audio, zonder dat daarbij plugins of extra software nodig is.

WebRTC is in ontwikkeling bij webstandaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium) maar is nog geen voltooide standaard.

Microsoft wil eigen variant

Ondertussen werkt Microsoft aan zijn eigen variant CU-RTC-Web, waarvan het onlangs een werkend prototype liet zien. Microsoft is ontevreden met de ontwikkeling van WebRTC, dat volgens het bedrijf te veel leunt op SDP (Session Description Protocol), waarvan al veel implementaties bestaan. Dit zou de ontwikkeling van WebRTC volgens Microsoft alleen maar bemoeilijken.

Een bijkomende complicatie is de ondersteuning voor VoIP-standaarden, waarbij het open SIP (Session Initiation Protocol) tegenover het gesloten protocol van Skype staat . Die VoIP-dienst is zoals bekend overgenomen door Microsoft en zou in de toekomst vanaf mobiele apparaten niet met het WebRTC-protocol kunnen communiceren.

De W3C-werkgroep voor WebRTC erkent dat zijn specificatie voor die standaard nog verre van af is. Delen daarvan zijn nog niet compleet. Microsoft is verder en presenteerde in januari een werkend prototype van zijn CU-RTC-Web. Die implementie voorziet in communicatie tussen IE10 op Windows (8) en Chrome op Mac OS X.

Stand van zaken bij WebRTC

In een video showen Todd Simpson, hoofd innovatie bij Mozilla, en Hugh Finnan, productmanager van Google Chrome, de stand van zaken bij hun ontwikkeling van het nieuwe webprotocol zien.

Nadat de Firefox-browser (nightly build) vraagt om toestemming voor het gebruik van de camera en microfoon, voert Simpson een via SRTP (Secure Real-time Transport Protocol) en DTLS (Datagram Transport Layer Security) versleuteld videogesprek met Finnan, die surft met de Chrome 25 bèta.