Volgens Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) zullen de ontwikkelingen op het gebied van elektronische communicatie 'de manier waarop we dingen doen' drastisch veranderen.

"Ik denk hierbij aan de manier waarop we communiceren en hoe we informatie produceren, bewaren, opvragen en gebruiken", zo zei Reding woensdagavond tijdens een toespraak (pdf) in Parijs.

De technologieën die deze revolutie mogelijk moeten maken, staan volgens de Eurocommissaris nog in de kinderschoenen. "We zijn nog bezig met de transitie van paard en wagen naar auto's. Over tien jaar zal Europa op een heel andere manier leven, communiceren en zaken doen."

Volgens Reding zullen diverse ict-technologieën samensmelten met geavanceerde applicaties en zodoende nieuwe mogelijkheden creëren om dingen te doen. Ze denkt hierbij onder andere aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van zorg en onderwijs en de verdere verfijning van de digitale overheid.

Innovatie

"De communicatie-industrie is de hoeksteen van deze revolutie en een grote bron van technologische innovatie", aldus Reding. "In de internetwereld zien we dat de marktleiders niet worden uitgedaagd door de grote jongens, maar door de starters van gisteren."

Dit is volgens de Eurocommissaris bijvoorbeeld het geval geweest voor Yahoo en Netscape en meer recent ook voor Google en Skype. "We moeten deze ontwikkeling en de komst van nieuwe innovatieve bedrijven van buiten Europa niet als bedreiging zien, maar als een 'wake-up call' voor de Europese industrie en beleidsmakers."

Om te zorgen dat Europa aantrekkelijk blijft voor dergelijke innovatie nieuwkomers, dient Europa te beschikken over een snelle, interoperabele en veilige infrastructuur. Reding ziet het als haar taak de noodzakelijke randvoorwaarden te definiëren die dit mogelijk maken.