Google en Skype gaan samen met Index Ventures en Sequoia Capital 18 miljoen euro investeren in Fon Technology. Dit is een jong Spaans it-bedrijf dat ernaar streeft om een wereldwijd wifi-netwerk aan te leggen.

Het bedrijf introduceert maandag ook officieel zijn Nederlandse vestiging. Officieus is Fon in november al in Nederland gestart. Het Nederlandse filiaal bestaat uit drie mensen", vertelt Jan Karel Kleijn, manager van Fon Nederland.

Fon Technology hoopt in 2010 een wereldwijd netwerk van één miljoen wifi-hotspots te hebben. Gebruikers van Fon, zogeheten 'foneros', werken met software dat overeen komt met Skype en waarmee ze van elkaars internetverbinding gebruik kunnen maken.

De routersoftware zorgt ervoor dat gebruikers kunnen roamen. Het internetverkeer van de wifi-gebruikers van Fon wordt geroamd via gewone internetproviders. "Internetters kunnen een abonnement bij een internetprovider nemen. Als zij daarbij een router nemen die Fon-enabled is, hebben zij ook wifi-toegang via Fon", legt Kleijn uit.

Er zijn drie soorten abonnementen met de namen Linus, Bill en Alien. Alien-leden zitten niet op het Fon-netwerk en betalen voor wifi-toegang. Bill-abonnees delen hun wifi-hotspot met Alien-leden. "Dit is met name interessant voor coffeeshops en dergelijke", aldus Kleijn. Zij krijgen hiervoor een vergoeding. En Linus-leden delen hun wifi-hotspot met het Fon-netwerk en kunnen daarom gratis gebruikmaken van alle Fon-hotspots.

November

Fon telt drieduizend gebruikers sinds het in november van start ging. De investeringen van Google, Skype en de twee andere maatschappijen worden ingezet om het aantal gebruikers te verhogen en het gebruik van wifi in de wereld te vergroten.

Door de nieuwe investeringen in het Spaanse Fon Technology, is ook de directie uitgebreid. Deze bestaat nu uit directeur Martin Varsavsky, financieel directeur Antonio fuentes, Niklas Zennstrom en Janus Friis van Skype en Danny Rimer van Index Ventures en Mike Volpiu van Cisco Systems.