De internetreus en het Amerikaanse telecombedrijf zijn gisteravond met het langverwachte gezamenlijk plan voor netneutraliteit gekomen. Dat voorstel is gericht aan de Amerikaanse overheid en moet de rol van telecomwaakhond FCC (Federal Communications Commission) duidelijker maken. Het voorstel lijkt de macht over te dragen, maar bevat enkele opvallende uitzonderingen.

Benadelen noch voortrekken

De FCC moet in de ogen van Google en Verizon wel meer macht krijgen om schending van netneutraliteit te bestraffen. Netneutraliteit is het niet discrimineren van verschillende soorten internetverkeer door telecombedrijven en internet providers. Die partijen mogen dus noch ongewenst dataverkeer (zoals bijvoorbeeld peer-to-peer of digitale televisiediensten) benadelen, noch 'voorkeursverkeer' (zoals eigen diensten) voortrekken.

De invulling van netneutraliteit door Google en Verizon kent echter de nodige uitzonderingen. Het is überhaupt niet van toepassing op mobiel breedband, stellen de twee, omdat die markt nog volop in ontwikkeling is. Netneutraliteit zou dus een nadelige werking op telecombedrijven die actief zijn op die markt.

Google stelt dat de mobiel breedband heel anders is dan de traditionele wereld van vaste breedbandverbindingen. "Deels omdat de mobiele markt een veel grotere concurrentie kent en snel verandert." Om die opbloeiende markt niet te hinderen, verklaren Google en Verizon de door hun gedefinieerde netneutraliteit op dit moment niet van toepassing.

'Duidelijk voorlichten'

Het enige element wat wel geldt, is het punt van transparantie. Daarbij willen de twee bedrijven breedbandproviders verplichten om consumenten duidelijk voor te lichten over de diensten die zij bieden en wat die diensten omvatten. Het voorstel maakt echter niet duidelijk wat dit moet omvatten en hoe of waar die informatie wordt aangeboden.

Daarnaast moeten breedbandleveranciers ook applicatiemakers en contentaanbieders duidelijke informatie verstrekken over hun beleid en handelen voor netwerkbeheer. Dat laatste kan dus het afknijpen, bevoordelen, sturen (traffic shaping) en routeren van dataverkeer zijn. De transparantie naar applicatie- en contentbedrijven moet die partijen informeren hoe zij consumenten kunnen bereiken via de netwerken van de breedbandproviders.

Uitzonderingen

Verder bevat het voorstel van de zoekmachine en het telecombedrijf enkele uitzonderingen wat betreft de gestelde netneutraliteit voor vaste breedbandverbindingen. Breedbandproviders mogen aanvullende online-diensten bieden om zich te onderscheiden van de concurrentie. Die nieuwe diensten waar netneutraliteit dan niet voor geldt, komen bovenop de basale zaken als internettoegang.

Deze uitzondering moet innovatie waarborgen en de ontwikkeling stimuleren van nieuwe diensten in samenwerking met telecompartners. Google noemt als voorbeelden remote monitoring van gezondheid, het 'smart grid', geavanceerde onderwijsdiensten, en nieuwe opties voor entertainment en gaming. Dergelijke diensten zijn nu ook al wel mogelijk of beschikbaar via het reguliere internet, maar zouden dus in de categorie 'aanvullend' kunnen vallen en dus buiten de voorgestelde netneutraliteit.

Afwijzing

De FCC heeft al afwijzend gereageerd. Commissaris Michael J. Copps zegt dat sommigen zullen claimen dat deze aankondiging van Google en Verizon een stap voorwaarts is in de discussie over netneutraliteit. "Maar dat is een van de problemen hiermee. Het is tijd om echt een beslissing te nemen, een beslissing om de zeggenschap van de FCC over breedband telecommunicatie te hernemen."

De telecomwaakhond is die macht in wezen verloren door een uitspraak van het Court of Appeals van het District of Columbia. Dat hof bepaalde in april dit jaar dat de FCC geen netneutraliteit mag afdwingen bij providers. Die uitspraak is de uitkomst van een rechtszaak aangespannen door telecombedrijf Comcast dat in 2008 door de FCC is gesommeerd om te stoppen met het afknijpen van BitTorrent-verkeer.

Consument versus bedrijven

De FCC wil de macht over breedband terugkrijgen. Commissaris Copps stelt in zijn verklaring over het voorstel van Google en Verizon dat dat ook broodnodig is. "Om een open internet te garanderen voor nu en voor altijd. En om de belangen van consumenten vóór de belangen van grote ondernemingen te plaatsen."