In tien maanden tijd is de prijs van het aandeel Google door het dak gegaan. Google ging in augustus 2004 naar de beurs tegen een introductiekoers van 85 dollar. Inmiddels schommelt de beurskoers rond de 285 dollar.

Op dinsdag werd een voorlopig hoogtepunt bereikt: een slotkoers van 293,12 dollar. Daarmee kwam de totale waardering van Google uit op 80 miljard dollar. Op dat moment was Google meer waard dan het mediaconcern Time Warner (78 miljard dollar), zo meldt persbureau Reuters.

Op woensdag daalde de koers van Google echter weer snel, waardoor Time Warner zich voorlopig nog even het meest waardevolle mediabedrijf mag noemen. Andere mediabedrijven heeft Google al lang achter zich gelaten. Zo moet Walt Disney het doen met een waardering van een schamele 55 miljard dollar.

Koers-winstverhouding

Sommige analisten denken dat de waarde van Google de komende maanden alleen maar verder zal stijgen en gokken op een beurskoers van 325 of 350 dollar.

De winst- en omzetcijfers van Google steken nog een beetje magertjes af bij de superwaardering. Terwijl Time Warner een jaaromzet heeft van 42 miljard dollar, komt Google nog niet verder dan 3,2 miljard dollar.

De zogeheten koers-winstverhouding van Google bedraagt volgens CNet 112. Met andere woorden: als Google zijn winst elk jaar volledig uitkeert aan zijn aandeelhouders, moeten die bij een gelijkblijvende winst 112 jaar wachten tot ze hun investering hebben terugverdiend.

De meeste aandelen die aan de AEX zijn genoteerd, hebben een koers-winstverhouding van tussen de 10 en 20.