Google heeft vrijdag en zaterdag geëxperimenteerd met pagina's die niet meer zijn voorzien van de bekende zwarte navigatiebalk die standaard bovenaan de pagina is geplakt. Google heeft eerder al een test gedaan waarbij de zwarte navigatiebalk was vervangen door de navigatie zoals die in Chrome OS verschijnt, meldt The Next Web.

In de Canary build

In de laatste Canary build van Chrome maakt het niet uit of je wel of niet ingelogd ben, de zwarte navigatiebalk is weg. De vraag is, wat Google nu wil zonder navigatiebalk, “het enige dat zijn verschillende diensten bij elkaar houdt", meent The Next Web. De navigatiebalk is immers niet alleen verdwenen op de google.com zoekpagina maar tevens in Gmail en andere diensten.

Vorige maand experimenteerde Google nog met een nieuwe navigatiescherm dat sterk lijkt op dat van Chrome OS. Dat is een menu met een aantal knoppen en verschijnt door het aantippen met de muis van een icoon naast de inlogknop rechts bovenin.

Google Keep, een Evernotekraker?

Verder heeft Google zondag heel kort een glimp van zijn nieuwe dienst Google Keep laten zien. Dat lijkt op Evernote en is te benaderen via Google Drive. Google Keep schijnt maar een half uurtje te zien zijn geweest in Drive en werd opgemerkt door Android Police in de broncode van Drive. De dienst heeft volgens Android Police de werknaam Memento en gaat werken via de url drive.google.com/keep/, dat nu nog een 404 geeft.

Update:

Google heeft ooit al een online-notitiedienst geboden: Google Notebook (Google Kladblok). Het bedrijf heeft eind 2011 aangekondigd daar de stekker uit te trekken, bij een van zijn reguliere lenteschoonmaakrondes. In de meeste recente daarvan sneuvelt de online-RSS-reader Google Reader.