Google roept inwoners van Kansas City op zich voor september aan te melden bij Google Fiber, de FTTH dienst waarmee Google de access providermarkt wil opschudden. Of dat gaat lukken is onzeker, maar Google's prijsstelling is wel behoorlijk revolutionair voor de branche.

Drie varianten

Het biedt drie varianten: een met gigasnel internet van 1 Gbps up en down voor 70 dollar per maand, een variant met HD tv-diensten erbij voor 120 dollar per maand, en een 'gratis' variant met volgens Google de huidige reguliere snelheid: 5 Mbps down,1Mbps up.

Bij die laatste moet de klant wel 300 dollar aansluitkosten betalen. Want, benadrukt Google, glasvezel tot aan huis is geen kwestie van een knop omzetten, de straat moet open.

Drie dozen plus Nexus 7

Alle Google Fiber-varianten zijn zonder datalimiet en ook dat is, in Amerika ten minste, ongebruikelijk. De versie met tv biedt volgens Mountain View “The Full Google Experience". Dat betekent een Nexus 7 tablet er bij als afstandsbediening, en maar liefst drie 'dozen': een Google tv settopbox, een netwerkdoos (router en firewall) en een 2 Terabyte harddrive.

Google heeft Kansas City ingedeeld in een aantal 'fiberhoods' en speelt die heel slim tegen elkaar uit. Wie de meeste buren weet te overtuigen om in te stappen, daar gaat de spade het eerst de grond in. Google hoopt dat medio 2013 de helft een werkende aansluiting heeft.

Kansas uitverkoren

Op dezelfde wijze organiseerde het in 2010 een verkiezing tussen steden. Ruim 1000 gemeenten meldden zich aan, Kansas City won. Of en wanneer Google Fiber uitbreid is nog niet bekend.