Wordt 2015 het jaar dat Google Fiber internationaal gaat? Dat is goed mogelijk. Overheidsmedewerkers van India zijn in gesprek met Google over de introductie van het glasvezelnetwerk, melden lokale media waaronder Trak.in. Dat zou daarmee het eerste land worden dat na de Verenigde Staten beschikking krijgt over de FTTH-dienst waarmee Google de access providermarkt wil opschudden.

Google werkt in Amerika de komende drie jaar toe naar het aanbieden van internet met een snelheid van 10 Gigabit per seconde. Bij zijn Google Fiber-steden, zoals het Amerikaanse Kansas City, kan op dit moment maximaal 1 Gbps worden geleverd. Er zijn intussen al drie Amerikaanse steden waar Fiber beschikbaar is. Zij kunnen daar dus Google-diensten gebruiken op een Google-apparaat dat verbonden is via Google-internet.

Graag samenwerken

De officials van het ministerie van IT in India willen graag samenwerken met Google voor de introductie van Fiber. Volgens hen komt er binnenkort al een Google-delegatie vanuit Amerika de uitrolmogelijkheden bekijken.

Het bestaande licentiesysteem kan echter roet in het eten gooien. In India moet elke aanbieder van breedband een (peperdure) telecomlicentie bemachtigen via een veiling. Daarom is het mogelijk dat de Amerikaanse glasvezelprovider in eerste instantie moet samenwerken met een bestaande Indiase ISP.

Lees verder: Google Fiber biedt gratis peering én colocatie