Google gaat een "digitale boeken ecosysteem" bouwen waar uitgevers toegang toe krijgen om hun catalogus beschikbaar te maken. Aangeboden boeken zijn vervolgens tegen betaling te lezen via de webbrowser. Op die manier moet het aanbod te lezen zijn op alle toestellen met internettoegang, van pc's tot smartphones en e-readers.

Offline lezen

De internetreus kiest daarmee voor een andere aanpak dan e-boogigant Amazon, die boeken als downloadbare bestanden aanbiedt. Google voorziet ook in het van e-books zonder internetverbinding. Als gebruikers offline zijn, blijven de boeken leesbaar via de cache-functie. Google laat het aan de uitgevers om de prijs van de e-books te bepalen. Mogelijk is dat Google speciale kortingen betaalt uit eigen zak.

"We hebben altijd gezegd dat we onze partners willen helpen hun boeken beschikbaar willen maken voor verkoop", zegt een woordvoerder van Google. Het plan voor een eigen systeem voor e-books kwam afgelopen zondag naar buiten via de New York Times.

Versus Kindle

Het lijkt er dus op dat Google de concurrentie aangaat met Amazon. E-books uit Amazons Kindle Store kunnen momenteel alleen gelezen worden met apparaten van Amazon, of via de Kindle App op de iPhone en iPod Touch. Google vermijdt een dergelijke beperking.

Ondertussen komt Amazon eerder dan verwacht met de derde generatie van zijn e-reader: de DX. De DX wordt op 10 juni verzonden naar klanten, in plaats van pas in het derde kwartaal. De DX is geoptimaliseerd voor het lezen van kranten en tijdschriften, en wordt ook op universiteiten gepusht.

Boeken scannen

Volgens de New York Times staat Google's plan voor e-books los van diens controversiële initiatief om miljoenen boeken in te scannen. Google voert in de VS al een jarenlange juridische strijd met diverse auteurs en uitgevers. Die claimen dat dit inscanneninbreuk maakt op het auteursrecht. Ook in Europa wordt deze kwestie onderzocht.