Google maakte de nieuwe digitaliseringplannen bekend op de TechCrunch50-bijeenkomst in San Francisco, zo meldt de BBC.

Honderden kranten

Vanaf 2006 worden oude exemplaren van de New York Times en Washington Post al aan het Google News Archive toegevoegd. In samenwerking met partners als ProQuest en Heritage staan straks de archieven van zo'n honderd kranten online, schrijft Google zelf.

Via het Google News Archive of bij een zoekopdracht in Google News is de nieuwe content straks te raadplegen, inclusief de oorspronkelijke foto's, koppen en advertenties. Uiteindelijk zullen de oude krantenartikelen ook volledig doorzocht worden bij een gewone zoekopdracht in Google. Het internetbedrijf hoopt aan de digitalisering te verdienen via zijn advertentieprogramma AdSense. Die inkomsten zullen worden gedeeld met de krantenuitgevers.

Bejaarde krant

Een van de meewerkende kranten is de Quebec Chronicle-Telegraph. Dit is de oudste krant van Noord-Amerika, die er al ruim 244 jaargangen op heeft zitten. Pierre Little van de bejaarde krant noemt de digitaliseringplannen van Google een 'omslagpunt voor de dagbladsector'.

Wanneer Google de klus geklaard wil hebben, is nog onduidelijk. Sommige deelnemende kranten hebben geen flauw idee wanneer Google hun archief komt scannen. Volgens de Bowling Green Daily News is Google hier uiterst zwijgzaam over, zo bericht de Washington Post. De Quebec Chronicle-Telegraph heeft het over "de komende maanden".

In Nederland werkt de Koninklijke Bibliotheek aan de digitalisering van historische kranten. De eerste resultaten van dat project zullen begin volgend jaar online staan.