Tegenwoordig mogen kinderen geen gebruikmaken van een officieel Google-account. Middels een leeftijdscheck controleert Google, omdat het moet voldoen aan (internationale) regelgeving, of de gebruiker wel oud genoeg is om zich voor een account te registeren. Maar als het aan het bedrijf van CEO Larry Page ligt, wordt dat obstakel binnenkort weggenomen.

Met een speciaal junioraccount kunnen jonge Googlers toegang krijgen tot een speciale kindvriendelijke versies van YouTube, Gmail en Chrome en kunnen ouders het account volgen via een dashboard om te zien wat hun kroost online allemaal uitspookt.

Advocaten van Google zullen voordat het zover is eerst de strijd aan moeten gaan met de Amerikaanse overheid. Op dit moment geldt in de VS namelijk een COPPA-wet die maakt dat van kinderen onder de 13 geen privacygevoelige gegevens verzameld mogen worden. Als Google op dit moment een cookie installeert bij bijvoorbeeld een 11-jarig meisje, dan is het in overtreding.

Twintig jaar toezicht voor overtreder Path

Sociaal netwerk Path ging met Coppa eerder in overtreding. Omdat het bedrijf kinderen op zijn netwerk toeliet, kreeg het bedrijf van de waakhond FTC een boete van 800.000 dollar opgelegd en moest het noodgedwongen 3000 accounts verwijderen. Komende twintig jaar moet het bovendien voldoen aan verplichte audits die het privacybeleid controleren.

Path reaches settlement with FTC, agrees to pay $800,000 fine for COPPA violations