De zoekgigant heeft zich tot nu toe nooit beziggehouden met het creëren van online content, maar wel met het verspreiden van reclame. Die twee wil Google nu laten samenkomen in een project getiteld 'Seth MacFarlane's Cavalcade of Cartoon Comedy', zo meldt de New York Times.

Het idee is dat cartoons van de tekenaar verspreid gaan worden via het gangbare Google-advertentienetwerk. In plaats van een advertentie zal er op veel sites dus opeens een tekenfilmpje worden getoond. De cartoon wordt voorzien van een reclameboodschap, waarmee het geld wordt verdiend.

Pre-roll reclame

De reclameboodschap wordt waarschijnlijk op verschillende manieren getoond. Het kan een kort filmpje voor of na de cartoon zijn of een banner onder het filmpje. Maar het kan ook blijven bij een melding als "deze cartoon werd u aangeboden door ...".

Omdat het AdSense-systeem altijd de website analyseert waar de advertentie op wordt getoond, kan de tekenfilm dus direct gericht worden op de juiste doelgroep. Het is de bedoeling dat de serie filmpjes wordt getoond op de sites waar het publiek van MacFarlane rondhangt. Een publiek dat voornamelijk bestaat uit jonge mannen.

Fokke en Sukke

MacFarlane heeft al ideeën voor de nieuwe cartoon. Hij heeft een keur aan nieuwe karakters bedacht die in de serie gaan spelen. Tegen de New York Times liet de programmamaker weten dat de cartoons een soort geanimeerde tekeningetjes worden, zoals die nu ook in de krant te zien zijn. "Ze worden wel op het randje," beweert MacFarlane.

De cartoons zouden wat betreft het beste te vergelijken kunnen zijn met wat in Nederland gebeurt met Fokke en Sukke in De Wereld Draait Door, en de geanimeerde tekeningen van Joep Bertrams in Nova. Ze gaan waarschijnlijk minder dan een minuut duren.

Grote ambities

De verwachtingen zijn hooggespannen. En dan gaat het niet alleen om fans die graag de nieuwe poppetjes willen zien van de Family Guy maker. De entertainmentindustrie zou namelijk wel eens volledig nieuw kanaal kunnen hebben gevonden om hun content te verspreiden. Via het automatische systeem van Google die doelgroepgerichte content levert.

Videosyndicatie is duidelijk een nieuw speerpunt van Google. Normaal gesproken komen de productiekosten van filmpjes voor het internet nooit hoger dan zes cijfers. Maar in 'Cavalcade' worden miljoenen gepompt. Het maakt ze bij Google euforisch: "We hebben het gevoel dat we nu al het begrip 'massamedia' opnieuw hebben uitgevonden," zegt Kim Malone Scott van de salesafdeling van AdSense. Het maakt dat ook Hollywood interesse heeft. Opeens gaat er groot geld om in content op het internet.

De filmpjes worden gemaakt door productiebedrijf Media Rights. Daardoor gaan de opbrengsten van de views uiteindelijk naar vier partijen: meneer McFarlane, Google, Media Rights en als laatste de website die het filmpje toont. McFarlane's cartoons zijn vanaf september te zien.