Google rond zijn VP9-videocodec op 17 juni af schrijft Matt Frost, productmanager van het WebM-project. Er vindt dan een codefreeze plaats, waarna Chrome de videocodec definitief zal ondersteunen. Ook Google's videosite YouTube zal dan gaan werken met VP9, het WebM-project voor de nieuwe open videocodec.

VP9 biedt effici├źntere compressie dan voorganger VP8 en verlaagt de benodigde bitrate met 50 procent met behoud van dezelfde videokwaliteit. Ondersteuning voor VP9-streams en audiostreams op basis van het lossy compressieformaat Opus worden toegevoegd aan de WebM-container.

Patentstrijd

Chrome, Firefox en Opera en andere software zoals Skype ondersteunen VP8, maar de codec is tot nog toe niet door het front van H.264 gebroken. Voordeel van VP8 en VP9 ten opzichte van H.264 is dat er geen royalties betaald hoeven te worden.

VP8-codec ligt echter onder patentvuur, onder meer van Nokia. Het Finse bedrijf bezit een aantal patenten dat mogelijk betrekking heeft op de videocodec VP8 en de producent is geenszins van plan deze licenties royaltyvrij of met FRAND-voorwaarden beschikbaar te stellen, zo werd in maart bekend. Google staat inmiddels al geld af aan de 11 bedrijven van patentgroep MPEG LA, om de VP8-codec gratis te houden en toe te voegen aan de webstandaard WebM.