Professor Jonathan Koomey van de Amerikaanse Stanford Universiteit maakte maandag cijfers over het stroomgebruik van datacenters wereldwijd bekend. Hij berekende dat het stroomverbruik van alle rekencentra bij elkaar in 2010 op 198,8 miljard kWh neerkomt. Dat is een stijging van 56 procent ten opzichte van 2005.

Minder fysieke servers

Dat is veel minder dan de stijging in alle datacenters wereldwijd tussen 2000 en 2005: Toen verdubbelde het stroomgebruik volgens de professor. Dat de stijging nu kleiner is uitgevallen is volgens hem met name te verklaren door steeds energiezuiniger computers en minder fysieke servers: Steeds meer wordt gevirtualiseerd.

Naar aanleiding van het onderzoek vertelde Google aan de professor dat het bedrijf goed is voor maximaal één procent van dat verbruik. Volgens Koomey is het voor het eerst dat Google details over haar elektriciteitsgebruik vrijgeeft, ook al geeft het bedrijf slechts een maximaal percentage op. Hij schat op basis van de cijfers dat Google in totaal zo'n 900 duizend servers gebruikt.

Google is efficiënt

Volgens Koomey komt dat neer op 2,8 procent van alle servers wereldwijd. Meer dan het stroomgebruik van de zoekgigant dus. De professor meent dat dit komt doordat Googles datacenters veel efficiënter zijn dan standaard datacenters. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld in België en Finland rekencentra zonder actieve koeling en gebruikt servers met ingebouwde batterijen waardoor een geen noodstroomvoorziening nodig is.

De Amerikaan benadrukt overigens dat Googles efficiënte infrastructuur wel ongeveer vergelijkbaar is met die van andere aanbieders van cloud diensten. Het aantal servers dat Google gebruikt moet in de toekomst overigens omhoog. Het bedrijf heeft plannen om zeker 10 miljoen servers te gaan gebruiken.