Chrome OS is een lichtgewicht Linux-distro gebaseerd op Debian. Het systeem start in minder dan 10 seconden op. Volgens Sundar Pichai, manager bij Googles Product Management draait Chrome OS om drie zaken: 'Speed, Simplicity en Security'.

De interface van het besturingssysteem is feitelijk de browser, volgens Google 'tegenwoordig de belangrijkste software op de pc'. En niet zomaar elke browser. Want de Chrome browser zit diep ingebakken in het systeem. En Google is niet van plan om zelf andere browsers te ondersteunen, omdat Chrome het OS zelf is, zegt Sundar Pichai stellig. "Maar andere aanbieders kunnen uiteraard met de broncode aan de slag."

Voor kerst 2010

Die broncode is vrijgegeven op de Chromium website, samen met documentatie voor developers.

Netbooks en kleine laptops met Chrome OS moeten vóór het 'kerstseizoen' 2010 in de winkel liggen. Volgens die planning zal de eerste final build voor OEM's volgend jaar zomer beschikbaar zijn. Google kondigde van de zomer al aan dat het samenwerkt met een aantal computerfabrikanten, waaronder Acer, ASUS, Hewlett-Packard en Lenovo.

Behalve de ingebakken browser heeft Chrome OS verder helemaal geen software. Alle applicaties staan online. Er komt dus ook geen app store of iets dergelijk, want elke webapplicatie zal werken.

Chrome OS

Favoriete applicaties krijgen een eigen klein tabblad linksboven in de browser. Als alternatief biedt de linker tab een overzicht van de meest gebruikte online apps. Dit tabblad komt nog het dichtste bij een 'klassiek' bureaublad. Bestanden en data staan eveneens online, de enige opslag die Google voorziet is de cache van de browser. Chrome OS ondersteunt bovendien geen harddisks, maar alleen ssd's.

x86 en ARM

Chrome OS moet zowel op x86 als ARM chips kunnen draaien, al ontwikkelt Google in eerste instantie voor x86, omdat praktisch alle netbooks en laptops op x86 processors draaien.