De aankomende versie 1.5 van Android biedt verbeteringen waar zowel software- als hardwareontwikkelaars op kunnen aanhaken. Daarvoor is de ontwikkelkit (sdk) voor het mobiele platform aangepast en een bijbehorende nieuwe plugin voor ontwikkelraamwerk Eclipse gemaakt. Programmeurs kunnen een preview van die sdk al downloaden en uitproberen.

Nieuwe functies

Android krijgt met de aankomende update api's (application programming interfaces) voor soft keyboards, widgets, spraakherkenning en zogeheten live folders. Dat is een functie die webinformatie realtime synchroniseert, waardoor bijvoorbeeld nieuws maar ook blogs altijd actueel worden weergegeven op smartphones. Google heeft vorige maand al een demonstratie gegeven van live folders.

Verder heeft Android 1.5 (codenaam Cupcake) een bijgewerkte versie van de WebKit-browser en een nieuwe JavaScript-engine. Daardoor werken complexe, interactieve sites sneller. JavaScript is voor webbrowsers het nieuwe concurrentieterrein, mede door de groei van websites die het gebruiken voor het bieden van mogelijkheden zoals die van reguliere, lokale applicaties. Naast nieuwe mogelijkheden bevat de nieuwe versie ook veel bugfixes.