De internetreus wil ontwikkelaars in staat stellen om net zulke 'rijke' webapplicaties te maken als Google zelf. Productmanager Amit Agarwal voegt toe dat het bedrijf hiermee ook het web heel erg snel wil maken. "Dat is ons voornaamste motief om deze tools nu vrij te geven aan de wereldwijde gemeenschap."

Versus Flash

Het fundament van de Closure-ontwikkeltools is JavaScript, officieel ECMAscript geheten. De maker van die webtaal, Brendan Eich, stelt dat JavaScript nu enorme stappen voorwaarts zet. De vooruitgang van de scripttaal is volgens hem dermate groot dat het een webapplicatietechnologie als Flash overbodig maakt. "JavaScript wordt nu zelfs gebruikt voor het programmeren van 3D graphics", zegt Eich tegen Infoworld.

Belangrijkste onder de nu door Google vrijgegeven tools is een compiler voor het optimaliseren van JavaScript-code. Daarnaast omvat Closure een modulaire library van veelgebruikte JavaScript-functies. Die library is browseronafhankelijk en volgens Google uitgebreid getest. Tot slot geeft het internetbedrijf templates voor zowel Java- en JavaScript-code om gemakkelijk en dynamisch html-code te genereren.