De spagaat waarin Google verkeert sinds mei 2014, toen het Europees hof leven blies in het omstreden 'recht om vergeten te worden', blijft bestaan. Aan de ene kant wordt de zoekgigant verplicht links te verwijderen op basis van verzoeken door internetgebruikers, en aan de andere kant laat het al die informatie gewoon beschikbaar op niet-Europese domeinen zoals het ook hier veelgebruikte .com-domein.

Google gaat hier zelf ook geen verandering in brengen. "We hebben een basismethode gehanteerd, zijn deze blijven volgen, en daarmee maken we verwijderingen Europa-breed en niet verder", meldt Google's juridische topman David Drummond tijdens een bijeenkomst in Brussel, waar Reuters verslag van doet. "Wij zijn sterk van mening dat dit concept op een bepaalde manier beperkt moet worden, want het is een Europees concept."

Rapport op komst

De verzamelde privacywaakhonden van EU-landen willen wel dat Google het vergeetrecht ook op zijn .com-hoofddomein uitrolt. Een logische manier zou zijn dat Google op basis van IP-adres wel of niet het vergeetrecht implementeert, maar ook dat is wel erg eenvoudig te omzeilen.

Een adviesraad met onder meer de Duitse minister van justitie en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales hield tussen september en november debatten door heel Europa. Zij keken daarbij naar de balans tussen privacy en de vrije stroom van informatie. Eind deze maand verschijnt hierover een rapport.

Intussen zijn er maar liefst 202.538 vergeetverzoeken binnen gekomen bij Google, dat een immens team moet hebben opereren voor het evalueren van de tot nog toe 733.195 url's.

Lees verder:

Wat is het vergeetrecht? Nederlandse rechter trekt eigen lijn bij vergeetrecht: terecht? Rechtbank A'dam: Google hoeft veroordeelde niet te 'vergeten'