Het team achter Google's browser Chrome heeft een boekje gemaakt waarin technieken van het moderne internet op een toegankelijke manier worden uitgelegd. Dat webboek zelf is helemaal in html5 gemaakt. “Twintig dingen die ik nog niet wist over browsers en internet” is sinds donderdag ook in het Nederlands beschikbaar.

De techniek achter het webboek is bovendien open source gemaakt, zodat anderen hun eigen content ook op deze manier kunnen presenteren.

TCP/IP en malware

In het boekje geeft Google onder andere uitleg over wat webapps nu precies zijn en wat een gebruiker allemaal met plugins kan doen. Zwaardere onderwerpen mijdt het Chrometeam echter niet want de lezer van het webboekje leert ook de term TCP/IP kennen en krijgt meer te weten over html5, JavaScript en zelfs CSS.

Het webboekje geeft ook tips over hoe gebruikers online hun privacy kunnen waarborgen. Daarvoor gaat het in op cookies en beveiligingscertificaten. Ook komen malware, phishing en andere online-gevaren aan bod.

Moderne browser nodig

Google richt het boekje echt op de beginner die meer wil leren over de technieken waar hij of zij dagelijks mee te maken heeft of dagelijks over hoort. Vanwege de doelgroep is het wel ironisch dat de lectuur alleen werkt op een moderne browser die html5 goed ondersteunt. Het webboek werkt zelfs in IE8 niet goed. Beginners moeten dus wel voldoende kennis hebben om eerst een andere browser te installeren.

Omdat het boek door Google gemaakt is kan het overigens geen verrassing zijn dat Chrome in veel voorbeelden voorkomt. Ook andere Google-diensten zoals bijvoorbeeld YouTube komen aan bod. In het onderdeel waarin Google adviseert over moderne browsers noemt het boek overigens wel de vijf grootste: Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera maar ook Chrome.