In augustus vorig jaar werd bekend dat Google het bedrijf On2 zou overnemen, maker van de video codec VP8. Deze maand is die overname afgerond, en dat geeft mogelijkheden voor de openheid van het web, denkt de Free Software Foundation (FSF).

Gebruiken op YouTube

De FSF heeft een open brief geschreven aan Google, waarin de organisatie aan de zoekgigant vraag om de video codec VP8 vrij te geven onder een open source licentie en die te gebruiken op YouTube. De combinatie tussen de populaire video site en een open codec kan volgens de FSF werkelijk een verschil maken.

“Met uw overname van On2, hebt u nu zowel de grootste video site in handen (YouTube) als alle patenten achter een nieuwe high performance video codec – VP8. Bedenk maar eens wat u kunt bereiken door VP8 vrij te geven onder een vrije licentie en door die te laten gebruiken door gebruikers op YouTube. U kunt een einde maken aan de afhankelijkheid van het web van patentbelaste video formaten en proprietaire software (Flash)”, schrijft de FSF.

Html5-videotag

Op dit moment gebruikt YouTube nog steeds Flash, maar de site experimenteert sinds kort ook met de HTML5-videotag. Alleen gebruikt YouTube daar nu nog de gesloten codec H.264 voor, die uit principe niet wordt ondersteund door Firefox-maker Mozilla.

Die browserproducent heeft net als concurrent Opera gekozen voor het vrije Ogg Theora. Google wijst die codec af omdat nog niet goed genoeg zou presteren voor een grote site als YouTube. Volgens de brief van de FSF is dat niet juist, waarbij het verwijst naar een vergelijking tussen de codecs.

Flash verdrijven

De FSF wijst Google er verder fijntjes op dat het bedrijf zijn succes voor een groot deel dankt aan vrije software en een open web. Met het populaire YouTube als aanjager van een vrije codec is er volgens de FSF een goede kans dat Flash verdreven kan worden. Zeker aangezien het ook al is verbannen van nieuwe platformen als de iPhone en iPad.

Ogg Theora is overigens gebaseerd op een vroegere codec van On2. In 2001 heeft dat bedrijf VP3 open source gemaakt. Daarop is Ogg Theora gebouwd.

Bron: Techworld.nl.