De stad Provo (in de Amerikaanse staat Utah) is de derde gemeente die meedoet aan Google Fiber, het project van de internetreus om supersnelle en betaalbare internettoegang te bieden. Dat glasvezelproject is oorspronkelijk gestart in Kansas City (in de staat Kansas) en uitgebreid om ook het stadsdeel in de aangrenzende staat Missouri te omvatten.

Bestaand glasnet

Na de toevoeging van de Texaanse stad Austin is Provo gevolgd. Anders aan die derde aanhaker is dat daar al een FttH-infrastructuur (Fiber to the Home) ligt, al sinds 2006. Dat iProvo-netwerk is nu verkocht aan Google. Het overnamebedrag is een symbolische 1 dollar, waarbij de nieuwe eigenaar als tegenprestatie enkele toezeggingen heeft gedaan voor glasvezeltoegang.

Voor de komende zeven jaar krijgen alle inwoners van Provo een basale verbinding met een snelheid van vijf Mbps (megabit per seconde). Daarnaast moet Google een gratis Gigabit-verbinding (dus van minimaal 1 Gbps) bieden aan vijfentwintig publieke organisaties in de stad. Het blijkt nu echter dat er nog enkele voorwaarden zijn, die de verkopende gemeente nu flink geld gaan kosten.

Bijkomende kosten, voor de verkoper

Provo moet 1,7 miljoen dollar betalen om het glasvezelnet in de lucht te houden, meldt de lokale krant Salt Lake Tribune. Dat verschuldigde bedrag is onthuld door burgemeester John Curtis. Daar bovenop komt nog een kostenpost van een half miljoen dollar, voor het laten maken van een bodemkaart voor Google.

De gemeente weet namelijk niet exact waar de verkochte glasvezelverbindingen in de grond liggen. Daarvoor wordt nu een bouwbedrijf in de arm genomen om te bepalen waar de vezels lopen. Deze onwetendheid is overigens niet geheel de schuld van het stadsbestuur. Het in 2006 aangelegde netwerk is van 2008 tot 2011 in handen van een telecombedrijf geweest.

Uit handen, uit beeld

Dat was eerst Broadweave, dat vervolgens is opgekocht door Veracity Networks. Laatstgenoemde wist het glasnet niet goed te gelde te maken, waarna iProvo weer in handen van de gemeente is gekomen. Die vorige eigenaar heeft mogelijk eigen graafwerk verricht, legt vice-burgemeester Corey Norman uit aan it-nieuwssite Ars Technica.

"Toen we het netwerk niet bezaten, wisten we niet waar de vezels waren. Toen we het niet bezaten, was er geen reden voor ons om geld uit te geven [voor een bodemkaart - red.]", stelt de stadsbestuurder. "Als we toen 500.000 dollar over hadden, zouden we het gedaan hebben, dus doen we het nu."

Nog restschuld: 39 miljoen

Daarnaast blijft de gemeente zitten met een nog veel grotere schuldenlast. Dit is de obligatie van 39 miljoen dollar die oorspronkelijk is neergelegd om het stedelijke glasvezelnetwerk aan te leggen. Inclusief de daarop lopende rente moeten belastingbetalers in Provo de komende twaalf jaar nog 3,3 miljoen dollar per jaar betalen.