"Als je geprobeerd hebt om je Gmail account te bereiken ben je erachter gekomen dat we een paar problemen hebben. Kort na 10:30 uur vanochtend wezen onze systemen ons erop dat consumenten en zakelijke klanten wereldwijd niet bij hun Gmail accounts kwamen", aldus Acacio Cruz, Gmail Site Reliability Manager, op het Google Blog.

Die problemen hielden in Nederland tot rond half twee aan. De site was volgens Google zelf 2,5 uur niet bereikbaar, en zou dus vanaf 1 uur weer volledig functioneren.

Toegang met Captcha

Nu moet de e-mailservice overal ter wereld weer normaal werken. Voordat gebruikers opnieuw kunnen inloggen bij Gmail wordt er gevraagd om een Captcha in te vullen. Volgens Cruz is dit geen beveiligingsmaatregel. "Dit is volstrekt normaal als je vaak achter elkaar probeert in te loggen." De maatregel is ingebouwd om te controleren of het daadwerkelijk om de gebruiker gaat die probeert in te loggen en niet om bijvoorbeeld een computeraanval.

"We weten dat deze storing bij veel van jullie een werkdag heeft verstoord. Hiervoor onze excuses. We hebben er alles aan gedaan om iedereen zo snel mogelijk weer in te laten loggen. Onze prioriteit was jullie weer aan de slag te krijgen", gaat Cruz door het stof.

Oorzaak onbekend

Over de exacte problemen wil hij echter niets kwijt. "Onze technici onderzoeken nog steeds wat de oorzaak van dit probleem is." Volgens de Reliability Manager bestempelt de storing als 'ongebruikelijk'.