Google zou Verizon dan betalen om bijvoorbeeld het downloaden van filmpjes van YouTube voorrang te geven op het net boven diensten van andere aanbieders. Daarmee doet Google een rechtstreekse aanval op de zogeheten netneutraliteit.

De actie van Google is opmerkelijk, omdat het eerder samen met onder meer Vincent Cerf juist onderzoek liet doen naar blokkades in het internetverkeer die (onder meer) diensten van Google zouden blokkeren of vertragen. Daarmee schaarde Google zich onder de voorstanders van netneutraliteit.

Europese telco's willen geld van Google

De discussie over het (laten) betalen voor het leveren van zware content naar eindgebruikers werd dit voorjaar opnieuw opgerakeld door Europese telco’s, die opperden leveranciers van diensten die vanwege de populariteit een zwaar beroep doen op de beschikbare bandbreedte, te laten betalen.

Volgens een bericht in de New York Times zou Verizon en Google mogelijk al volgende week tot een akkoord kunnen komen. De gesprekken zijn in een stroomversnelling gekomen nadat telecomwaakhond Federal Communications Commission (FCC) in april is teruggefloten door de rechter, waarbij onder meer werd gesteld dat de FCC internetproviders niet mag verplichten (pdf) al het internetverkeer zonder blokkades of vertragingen door te geven.

Premium diensten

Sindsdien is de FCC in gesprek met veel providers, maar tevens ook Google, om toch consensus te bereiken hoe nu met de materie om te gaan. Die gesprekken, waaraan ook Verizon en Google meedoen, zijn eveneens in volle gang.

De overeenkomst tussen Google en Verizon geldt alleen de abonnees van die provider en is beperkt tot de Verenigde Staten. Wel wijzen consumentenorganisaties in The New York Times erop dat uiteindelijk de rekening bij de consument terecht komt. Die zou dan meer moeten gaan betalen om bovenop zijn basispakket ook premium diensten als YouTube te kunnen ontvangen. Iets dergelijks is gangbare praktijk bij kabeltelevisie.

Einde van Do no Evil

Volgens burgerrechtenbeweging Free Press betekent de deal het einde van het 'do no evil' tijdperk van Google. "Als dit waar is, is het een brutale greep naar marktmacht van twee monopolistische spelers. Dergelijk misbruik van het open internet zou het einde betekenen van Google's missie om geen kwaad te doen", aldus Josh Silver van Free Press.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Public Knowledge wijst erop dat netneutraliteit juist is bedoeld om te voorkomen dat grote aanbieders het internet onder elkaar gaan verdelen. In een reactie zegt Google echter dat het met de FCC in gesprek is juist om internet ‘open’ te houden.

Ondertussen probeert de FCC naar wegen te zoeken om toch meer grip op het internet te krijgen, ondanks de uitspraak van de rechter. Een van de mogelijkheden is een verandering van de juridische status van ‘information service’ naar ‘telecommunications service’ in de wet. De laatste valt in een zwaardere categorie die strenger kan worden gereguleerd.