Google stoomt stevig door met zijn grote schoonmaak en schrapt een nieuwe serie diensten. Als eerste sneuvelt de zakelijke toepassing Google Apps for Teams. Bedrijven en scholen gebruiken via Google Apps for Teams diverse clouddiensten als Documenten, Agenda en Talk zonder dat daar een Google-account voor nodig is.

Overgezet naar Google-accounts

De dienstaanbieder draait deze toepassing de nek om, omdat deze aanpak volgens Google niet zo nuttig bleek. Het Amerikaanse bedrijf bood met Apps for Teams een cloudsoftwarepakket aan waar klanten gebruik van konden maken met hun bestaande domein. Op die manier konden bedrijven overstappen op Google Apps zonder dat er een registratieproces of ict-beheer bij kwam kijken.

Accounts en gegevens worden niet verwijderd, maar worden overgezet naar persoonlijke Google-accounts. Als er al een account bestaat met de naam die de Teams-gebruiker had, wordt er een adres “ @te.gtempaccount.com" aangemaakt. Gegevens kunnen vervolgens worden gemigreerd naar de eigen Google-account.

Deze wijzigingen hebben geen gevolgen voor andere Google Apps die bedrijven gebruiken. Het bedrijf wijst erop dat gebruikers kunnen overstappen naar Google Apps for Business of Google Apps for Education.

Nog meer diensten geschrapt

De volgende op het hakblok is Listen, dat is bedoeld om naar podcasts te luisteren, maar deze functie is volgens het softwarebedrijf overbodig geworden met de komst van Google Play die klanten een breder scala aan podcast-apps geeft. Na 1 november kan er binnen bestaande installaties niet meer gezocht worden naar podcasts en daarmee is de app definitief dood.

Ook Google Video for Business voldoet niet meer en wordt geschrapt. Bestaande video's worden overgezet naar Google Drive. De ruimte die ze in beslag nemen telt overigens niet meer voor de datalimiet van de cloudopslagdienst. Vorige maand kondigde Google aan een eind te maken aan Google Video ten gunste van YouTube.

Blijvende schoonmaakactie

Google is al een tijdje flink aan het opruimen. In juli trok het bedrijf de stekker uit Google Mini en Chatback. In april maakte een opschoningsactie een einde aan diverse Google-API's, One Pass en Picasa for Linux tijdens een 'grote voorjaarsschoonmaak'. Eerder verdwenen toepassingen als Wave, Desktop, Aardvark, Notebook en Labs. Ook de startpagina iGoogle verdwijnt volgend jaar.

Volgens Google-topman Max Ibel, die het beeïndigen van de diensten aankondigde, zorgt de schoonmaakactie voor ruimte en voor een focus op kernzaken. “Om verschil te maken moeten we zorgvuldig kijken waar we ons op richten en harde keuzes maken over wat we niet willen ontwikkelen. Daardoor hebben we meer tijd voor de producten die je leuk vindt", aldus Ibel.