In juli 2009 werden er bij Google 76,7 miljard zoekopdrachten gedaan, 58 procent meer dan in juli 2008. Daarmee heeft Google wereldwijd een marktaandeel van bijna 68 procent op de zoekmarkt. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau comScore.

De grote concurrenten, Yahoo en Microsoft, moesten het in juli 2009 doen met respectievelijk 8,9 miljard en 3,3 miljard zoekopdrachten. Van die twee wist Microsoft met 41 procent flink te groeien, en stagneerde Yahoo met slechts 2 procent groei.

Yandex uit Rusland

Exotische naam aan de top is de Chinese zoekmachine Baidu, dat 8 miljard zoekopdrachten verwerkte in de maand juli, en daarmee de nummer drie op de zoekmarkt is. Het Russische Yandex (plek 8) doet het eveneens goed, en groeide afgelopen jaar met 94 procent. Ook NHN Corporation, de Koreaanse uitbater van de zoekmachine Naver, staat hoog op plaats 6.

Ook van oorsprong niet als zoekmachine bedoelde sites als eBay en Facebook zitten in de lift. Op die sites werd in juli 2009 respectievelijk 1,2 miljard en 743 miljoen maal gezocht.

Europeanen zoeken het meest

Over het geheel nam het aantal zoekopdrachten het afgelopen jaar toe met 41 procent naar 113,7 miljard. Europeanen zoeken het meest (35,6 miljard), gevolgd door Azië (35 miljard) en Noord-Amerikanen (25,1 miljard). comScore heeft naar eigen zeggen een wereldwijd, representatief panel van 2 miljoen internetgebruikers die toestemming geven om hun surfgedrag te meten.