De omzet van Google is het afgelopen kwartaal gestegen naar 5,94 miljard dollar. De winst steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008 met 27 procent naar een bedrag van 1,64 miljard.

Flink investeren

"We zijn erg optimistisch over de toekomst. We hebben nu het zakelijk vertrouwen om zwaar te investeren in de volgende fase van innovatie," zegt Google-ceo Eric Schmidt in een toelichting bij de financiële resultaten. Dat betreft niet alleen technologie en producten.

De topman geeft aan dat Google ook meer overnames gaat doen. Het bedrijf, met wereldwijd 19.665 man personeel, heeft 22 miljard dollar in contanten achter de hand. Schmidt zei recentelijk al dat Google weer op overnamepad is, en dit voornemen herhaalde hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

AdWords op de schop

Een voorbeeld van Google's interne investering is de herziening van AdWords. Topman Jonathan Rosenberg noemt de nieuwe interface voor dat advertentiesysteem een van de grootste investeringen van het jaar tot nu toe. Vrijwel alle adverteerders zijn over naar de nieuwe interface. Recentelijk voltooide Google de integratie van DoubleClick (visuele advertenties) in AdWords.

Android 'op exploderen'

Schmidt heeft hoge verwachtingen voor Android, dat volgens hem qua marktaandeel "op exploderen" staat. Schmidt zegt dat er nu 12 Android-telefoons zijn. "Alle voorwaarden voor verdere groei, zoals verkopers en distributie, zijn aanwezig."

Over het in juli aangekondigde Chrome OS zegt Schmidt dat het product "nog niet af is, maar we hopen later dit jaar een versie te hebben voor developers."

Hij zegt dat de interne demo's van Chrome OS aantonen dat het aankomende nieuwe besturingssysteem een "significante prestatie". Vergeleken met bestaande besturingssystemen is Chrome OS superieur in "snelheid en efficiëntie" zegt Schmidt. Dat is zowel ten opzichte van Windows als van Linux, aldus de leverancier over het eigen product.