Google staakt, zoals aangekondigd, Google Sync voor consumenten, waarmee via het Microsoft Exchange ActiveSync-protocol onder meer Gmail, Calendar en Google Contacts waren te synchroniseren. Maar in plaats van 31 juli krijgt Microsoft nog tot eind 2013 de tijd om aan de protocolwensen van Google te voldoen bij Windows Phone 8.

Dat mobiele platform is al begonnen met het uitrollen van updates, maar heeft nu vijf maanden langer de tijd zodat alle toestellen support kunnen krijgen voor CardDAV en CalDAV, meldt techsite The Verge. Daardoor kunnen ook Windows Phone 8-gebruikers straks Google-diensten synchroniseren op hun toestel.

Onenigheid over standaarden

De synchronisatie dreigde een probleem te worden aangezien Google pardoes de stekker uit zijn Google Sync-dienst trok. Dit als onderdeel van zijn winterschoonmaak en om zijn protocolvoorkeuren voor e-mail (IMAP), Agenda's (CalDAV), en het adresboek (CardDAV) te pushen. De twee grootste mobiele platformen, Android en iOS, ondersteunen die open synchronisatiestandaarden ook.

Hierdoor had Microsoft plotseling een kleine 45 dagen de tijd voor het implementeren van de standaarden in Windows Phone 8. Microsoft reageerde dan ook verbaasd op het besluit en prees Outlook.com nog maar eens aan. Topman Dharmesh Mehta schreef in een blogpost dat Google gebruikers op deze manier een degradatie van de mobiele mailervaring opdringt.

Vijf maanden extra

Dat gebeurde volgens hem door het "downgraden naar een ouder protocol dat niet je agenda of adresboek synchroniseert, dat je geen directe push geeft van nieuwe e-mailberichten en dat niet alle voordelen heeft van Exchange ActiveSync."

Google geeft echter geen krimp en daardoor kan de Windows Phone-maker niet anders dan aan Google’s voorkeuren voldoen. De vijf maanden extra die Google Microsoft gunt moeten voldoende zijn om na 31 december gebruikers niet teleur te stellen.

Ook YouTube-strijdbijl begraven

De twee kemphanen bereikten en passant ook een compromis bij het relletje rond de Windows Phone-app voor YouTube. Die wilde Google in eerste instantie niet maken. Er zou te weinig publiek voor zijn en de HTML 5-versie zou ook wel voldoen, beredeneerde het bedrijf.

Microsoft sprak van benadeling en besloot daarom maar zijn eigen onofficiële YouTube-app te maken, waarvan Google direct weer eiste dat deze verwijderd zou worden. Aan die eis is voldaan en de twee bedrijven hebben ingestemd om samen te gaan werken aan een nieuwe officiële YouTube-app voor Windows Phone.