De rechter is het met Google, Apple en negen andere bedrijven eens dat de claims van Allen onvoldoende onderbouwd zijn en ook nog eens te breed zijn ingeschoten. Dit meldt het juridische ict-nieuwsblog Groklaw. De rechtbank schaarde zich in een vonnis (PDF) achter een motie van Google, Apple, Facebook, Yahoo en andere bedrijven die juridisch in de tegenaanval zijn gegaan nadat Allens bedrijf Interval Licensing hen afgelopen zomer had aangeklaagd.

Allen heeft volgens Groklaw nog de mogelijkheid om een gewijzigde aanklacht in te dienen voor 28 december. Die tweede poging moet dan wel specifieker zijn dan de huidige versie.

197 gevallen, 4 patenten

De vier patenten waarover Allen de internet-giganten aanklaagt hebben betrekking op basale technieken voor e-commerce. Ze zijn tussen maart 1996 en september 2000 ingediend, en tussen maart 2000 en september 2004 toegekend.

De indiener (en begunstigde) was het onderzoekslab Interval Research, dat in 1992 is opgericht door Allen en in 2000 is gesloten. De patenten zijn toen overgeheveld naar Allens bedrijf Interval Licensing. Die stelt nu dat er 197 gevallen van inbreuk zijn op vier patenten die het bezit.

Ook webwinkels

Apple, Google, AOL en Yahoo zouden elk vier patenten hebben geschonden, en Facebook één. De overige bedrijven zijn eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax en Staples, waarvan de laatste 3 leveranciers zijn van kantoorbenodigdheden. Deze vijf aangeklaagde firma's zouden elk twee patenten hebben geschonden. Google's videodienst YouTube is apart aangeklaagd.