De deal werd woensdag bekendgemaakt door Google, dat On2 Technologies ruim 100 miljoen dollar betaalt in de vorm van Google-aandelen.

On2 maakt videocompressietechnologie├źn die onder meer gebruikt worden in Adobe's Flash Player en videosite Hulu, maar ook in Skype. Het bedrijf licenseert meerdere codecs, de software die nodig is om video te comprimeren zodat het een minder zware belasting heeft op de internetverbinding.

Ogg Theora

In 2001 maakte het bedrijf diens VP3-codec open source, wat uitmondde in de ontwikkeling van Ogg Theora. De open source video-codec Ogg Theora zou de default tag worden in nieuwe html-standaard, html5, maar daar kunnen de diverse browserleveranciers het het niet over eens worden.

Met On2 haalt Google een "hoge-kwaliteit videocompressietechnologie" in huis, zegt Sundar Pichai, Vice President of Product Management van Google, in een verklaring. "We zijn vastbesloten om de innovatie in beeldkwaliteit op het web, en we geloven dat On2 het team en technologie helpt ons verder met dat doel."

Bandbreedte YouTube

Een analist van JMP Securities Inc denkt dat YouTube een van de redenen is voor de overname. "De kosten van bandbreedte voor YouTube zijn hoog, en compressietechnieken kunnen helpen de bandbreedte van video te beperken." Een analist van Soleil-Media Metrics onderschrijft dit motief voor de overname. Ook zou Google de videocompressiesoftware kunnen inzetten op Android.

De deal toont Google's interesse in het stimuleren van videotechnologie├źn op mobiele apparaten en via set-top boxes, aldus Gartner-analist Andrew Frank. Door de overname krijgt Google toegang tot videocompressiesoftware zonder licentiekosten te betalen voor MPEG's H.264-codec.

Mobiele video

De deal "versterkt het idee dat Google zeer serieus bezig is met video," zegt Frank. "Video in de woonkamer en mobiele video zullen sterke aandachtspunten zijn voor Google in de toekomst."

De overname wordt naar verwacht eind 2009 afgerond, mits aandeelhouders en toezichthouders akkoord gaan.