Gosling meldt zijn aantreden bij internetreus Google met weinig woorden op zijn blog. "Door enkele vreemde kronkelingen in de weg gedurende het afgelopen jaar, en een tardis die ik onderweg ben tegengekomen, vind ik mezelf vandaag in dienst tredend bij Google."

Android?

De topprogrammeur, die jaren geleden programmeertaal en platform Java heeft bedacht én ontwikkeld, zegt dat hij moeite had om diverse andere "uitstekende mogelijkheden" af te slaan. Maar hij heeft dat dus wel gedaan om te kiezen voor Google. Dat bedrijf ligt juridisch overhoop met Oracle, over Java in Android.

Het is niet bekend wat Gosling gaat doen bij de internetgigant, die Java vooral inzet als applicatieplatform voor zijn smartphonebesturingssysteem Android. Webwerelds Amerikaanse zustersite ITworld.com suggereert dat Gosling mogelijk meer sturing aan Android gaat geven. Die suggestie is gebaseerd op kritiek die de Java-schepper in 2009 heeft geuit op dat mobiele platform, dat volgens hem toezicht mist.

"Een van de redenen dat we licentievergoedingen vragen is dat we organisaties met mensen hebben die compatibiliteitstesting doen en onderhandelingen met de verschillende telefoonfabrikanten", zei Gosling toen in een interview met tech-nieuwsblad eWeek. "En in de Android-wereld lijkt het alsof er geen volwassene is die de leiding heeft. Al die toestelfabrikanten doen maar wat ze zelf leuk vinden." Gosling was toen pessimistisch over wat die willekeur dan oplevert.

'Oracle geldwolf'

Gosling is in april vorig jaar opgestapt bij Oracle, dat de gevallen ict-reus Sun Microsystems had overgenomen. Hij zag het huidige Sun binnen Oracle niet zitten. Over de exacte redenen voor zijn vertrek wou hij geen boekje opendoen.

Wel gaf hij aan dat "zo'n beetje alles wat ik daarover kan zeggen dat accuraat en eerlijk zou zijn, meer schade zou aanrichten dan goed zou zijn". Eind september heeft Gosling alsnog kritische woorden geuit over Oracle: die gebruikt Java alleen als cashcow.

Versus Java, versus Google

In de loop van 2010 heeft de Sun-koper zich in toenemende mate een dwingende bestuurder getoond die een eigen koers nastreeft, voor open source waaronder ook Java. Dat heeft al tot een flinke confrontatie en kloof geleid in de Java-wereld. Vervolgens heeft Oracle nog Google aangeklaagd voor schending van Java-patenten en -auteursrecht in Android.