Google past zijn VoIP- en chatdienst op diverse plekken aan. Allereerst wordt videobellen in Hangouts ook mogelijk in (720p) HD-kwaliteit. De toevoeging wordt de komende weken uitgerold, eerst naar de mobiele Hangouts-app en vervolgens naar de desktopversie, zo meldt engineering director Chee Chew op Google+.

Op deze HD-kwaliteit mogelijk te maken is Google ook stilletjes overgestapt van de H.264-codex naar VP8, een open source videocodec, schrijft GigaOM. VP8 bestaat sinds 2010, maar in maart van dit jaar betaalde Google 11 patenthouders royalty’s voor de videocodec, die het zelf royaltyvrij houdt.

WebRTC omarmt

Eén van de voornaamste voordelen van VP8 is dat het streamen op lagere bitrates bij mobiel videobellen niet ten koste gaat van de kwaliteit. Volgens Chew zijn er met VP8 zelfs tien 720p-streams tegelijkertijd mogelijk. Een vergelijkbare dienst als Facetime van Apple ondersteunt al langer (sinds de iPhone 5) videobellen in 720p HD.

Daarnaast omarmt Google op termijn ook het WebRTC-protocol voor Hangouts. Daarmee kan de communicatiedienst straks ook zonder plug-ins in webbrowsers draaien. Met uitzondering van Safari en Internet Explorer, dat ook in de aanstaande 11-versie – onderdeel van Windows 8.1 dat op 18 oktober uitkomt - geen WebRTC ondersteunt.