Google zorgt ervoor dat de Belgische kranten die de zoekreus succesvol hadden aangeklaagd weer vindbaar zijn via de veelgebruikte zoekmachine. De leden van Copiepresse protesteerden eerder tegen de vindbaarheid van hun artikelen, compleet met een eerste intro-zin, in Google News.

Online onvindbaar

Zij hebben hun auteursrechtenzaak, aangespannen in 2006, uiteindelijk in hoger beroep gewonnen. De rechter heeft daarbij echter bepaald dat de kranten verwijderd moesten worden van Google.be en Google.com. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf afgelopen weekend gehoor aan gegeven.

De daardoor plots online onvindbare kranten reageerden woedend en spraken van een wraakactie. Google ontkende dat: het stelde simpelweg gehoor te geven aan het gerechtelijk bevel. Niet strikt gehoorzamen zou boetes tot 25.000 euro per inbreuk opleveren.

Afzien van boetes

"We nemen Copiepresse graag weer op in de index als ze aangeven op Google Search te willen verschijnen en afzien van potentiële boetes", verklaarde Google toen tegenover Webwereld. Die toezeggingen lijken nu te zijn gedaan.

"Wij zijn verheugd te kunnen laten weten dat Copiepresse ons verzekeringen heeft kunnen geven op basis waarvan wij hun websites opnieuw kunnen opnemen in de zoekindex, zonder dat wij het risico lopen op boetes voortvloeiend uit het gerechtelijk bevel. We zullen dit dan ook zo snel mogelijk doen", laat de Benelux-woordvoerder van Google weten per mail.

Weer zichtbaar

"Het duurt waarschijnlijk een aantal uren voordat de index een update kan krijgen en de sites met inhoud van de leden van Copiepresse weer zichtbaar worden."

"Het is nooit onze wens geweest de websites te verwijderen uit onze index, maar we moesten het gerechtelijk bevel respecteren totdat Copiepresse zich uitsprak. Wij blijven ook in de toekomst open staan voor een verdere samenwerking met leden van Copiepresse."