Microsoft en Facebook publiceerden dit weekend het totaal aantal dataverzoeken door Amerikaanse overheden vanwege de 'nationale veiligheid' hebben gedaan. Het zijn geaggregeerde cijfers waarin de verzoeken in het kader van de omstreden wet Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) zijn opgenomen, afgerond op duizend.

Microsoft kreeg in de tweede helft van 2012 tussen 6 en 7 duizend verzoeken, die betrekking hadden op tussen 31 en 32 duizend accounts. Facebook zegt in de eerste helft van 2013 tussen 9 en 10 duizend aanvragen te hebben gekregen.

De bedrijven moesten na onderhandelingen met de FBI en het ministerie van Justitie de aantallen verzoeken gedaan met beroep op verschillende wetten samenvoegen tot afgeronde getallen. Volgens Facebook varieerden de verzoeken van onderzoeken naar terrorisme tot sheriffs die op zoek waren naar vermiste kinderen.

Kritiek Google

Google heeft de manier van publiceren door Microsoft en Facebook in een reactie 'een stap terug' genoemd, omdat de bedrijven niet aan mochten geven van welke instanties de aanvragen afkomstig zijn. "Onze boodschap richting de overheid is duidelijk: om de aantallen verzoeken, waaronder die voor FISA, afzonderlijk te kunnen publiceren", aldus Google.

Google publiceert al jaren een transparatierapport en stelt dat deze minder transparant wordt als het totaal ook FISA-verzoeken gaat bevatten. Twitter heeft zich bij het standpunt van Google aangesloten.