Project Tango verplaatst zich naar de ruimte. De SPHERES-robots van NASA krijgen Google's smartphone van de toekomst mee. De Android-smartphone met de geïntegreerde 3D-chipset Myriad 1 moet een robot helpen bij het navigeren door het International Space Station (ISS). Google en NASA werken in het geheim al sinds de zomer van 2013 aan de lancering, die staat gepland voor deze zomer.

Google's onderzoeksteam ATAP (Advanced Technology and Projects) werkt momenteel aan een toestel die de omgeving van de gebruiker in 3D visualiseert. Onder de werktitel Project Tango is een prototype gebouwd met sensoren die in staat zijn tot real time motion tracking. Zo wordt de omgeving van de gebruiker gevisualiseerd op het scherm van de smartphone.

Kwart miljoen 3D-metingen per seconde

De Myriad 1-chipset komt van Google's hardwarepartner Movidius. Details ontbreken vooralsnog, maar het bedrijf beloofde in februari een co-processor die bijdraagt aan een kwart miljoen 3D-metingen per seconde én rekening houdt met de batterij van het mobiele apparaat.

Met het 3D-tracking kunnen de SPHERE-robots een 3D-kaart maken van het ISS en voor het eerst in de geschiedenis autonoom rondzweven, aldus Google. De video belooft veel: