Het is juist Wikipediocracy, een website die volledig gewijd is aan het bekritiseren van Wikipedia, die als eerste het verband ziet. Volgens Wikipediocracy wijst de afname van de bezoekersaantallen erop dat, na de afname van Wikipedia-vrijwilligers, de encyclopedie zijn langste tijd heeft gehad. De wens is natuurlijk de vader van de gedachte, maar het verband tussen Google's Knowledge Graph en de bezoekersdaling kan wel eens kloppen. In elk land waar Google zijn Knowledge Graph uitrolt, wordt dit gevolgd door een neerwaartse bezoekerstrend in de relevante taalversie van Wikipedia. Zo ook in Nederland.

Snelle info

Wikipedia staat meestal hoog in de zoekresultaten van Google, omdat Wikipedia-artikelen netjes voldoen aan Google's eisen; goed gestructureerd en veel relevante links. Goed voor Wikipedia, maar ook voor Google. Want de encyclopedie is of was voor veel mensen de eerste halte voor snelle informatie.

Eind 2012 begon Google echter met de uitrol van zijn Knowledge Graph, een informatieblok rechtsboven met snelle feitjes, wat beeldmateriaal en enkele regels uit Wikipedia. Mensen hoeven dus niet meer door te klikken naar de encyclopedie, want hun hapklare brok info staat er al. De gegevens van Knowledge Graph komen hoofdzakelijk uit FreeBase, een database die net als Wikipedia door vrijwilligers wordt bijgehouden en die voor een deel zijn gegevens uit Wikipedia haalt. FreeBase, voorheen MetaWeb is sinds 2010 van Google.

Mededinging

Volgens het Britse the Register is dit weer een voorbeeld van hoe Google zijn eigen producten met voorrang behandelt. Het noemt het opmerkelijk dat Google eerst investeert in Wikipedia door gul te doneren en nu geleidelijk de encyclopedie de nek omdraait. En dat met gebruik van zijn eigen product dat zijn gegevens weer uit Wikipedia haalt. The Register wijst hierbij naar de recente mededingingszaak tussen Google en de Europese Unie.

Bezoekersgrafieken van vijf grote taalversies van Wikipedia. Bij elke grafiek valt te zien dat een tijdje na de introductie van Google's Knowledge Graph het aantal bezoekers daalt. (bron: Wikimedia Foundation/Gregory Kohs, Creative Commons BY-SA)