De algemene voorwaarden vervangen de aanvullende, aparte voorwaarden voor een twaalftal diensten. De overkoepelende voorwaarden zijn nu ook afgeslankt, meldt Google. De vernieuwde versie gaat 3 oktober in en vervangt de voorwaarden die in maart vorig jaar zijn ingegaan.

Opt-out

"We vereenvoudigen onze privacy policies om die gebruiksvriendelijker te maken en om beter weer te geven hoe onze producten samenwerken", aldus de FAQ over deze verandering. Gebruikers die niet akkoord gaan, kiezen ervoor niet langer de diensten van de internetreus te gebruiken. Voor export van eventueel daarin opgeslagen informatie verwijst Google naar het eigen initiatief Data Liberation Front dat werkt aan migratiemogelijkheden.

Google biedt een overzicht van de veranderingen, waarbij de oude en nieuwe versie van de privacyvoorwaarden zijn samengevoegd met de functie 'wijzigingen tonen'. Daardoor zijn geschrapte en geheel nieuwe delen duidelijk zichtbaar (als respectievelijk doorgestreepte en geel gemarkeerde tekst).

Nieuw: SMS

Geheel nieuw is een deel over sms-berichten, die via enkele Google-diensten zijn te verzenden en ontvangen. In dat deel informeert Google gebruikers dat het informatie verzamelt en bewaart die is geassocieerd met die sms-berichten.

Dit omvat het telefoonnummer, de telecom operator die dat nummer voert, de inhoud van de sms, en de datum en tijd van de verzending. "We mogen ook je e-mailadres gebruiken om met je te communiceren over onze diensten."

WiFi-data StreetView-auto's

Geheel geschrapt is een passage over data-integriteit. Daarin stelde Google dat het persoonlijke informatie alleen verwerkt voor de doeleinden waarvoor die data is verzameld én in overeenstemming met zijn privacyvoorwaarden. Het per ongeluk vergaren van onbeveiligd WiFi-verkeer door de Street View-auto's heeft dat deel van de voorwaarden in wezen geschonden.

"We nemen onze dataverzameling, -opslag en -verwerkingsprocedures door om te verzekeren dat we alleen de persoonlijke informatie vergaren, opslaan en verwerken die nodig is om onze diensten te leveren of te verbeteren, of voor een ander doel dat is toegestaan door deze privacy policy", stelt Google in het nu geschrapte deel. De WiFi-data is niet alleen drie jaar lang vergaard, maar ook opgeslagen, zonder dat de internetreus het zelf door had.

Dashboard

In de nieuwe voorwaarden noemt de internetreus ook het Google Dashboard, waar gebruikers hun account en de daaraan gekoppelde informatie en Google-diensten kunnen inzien. Voor gebruikers van Google Apps gelden mogelijk ook instellingen en privacyvoorwaarden die de Apps gebruikende organisatie, zoals bedrijf of universiteit, stelt. Apps-beheerders hebben toegang tot je accountinformatie inclusief je mail, merkt Google op.

De aankomende invoering van de nieuwe privacyvoorwaarden wordt al enige tijd aangekondigd op de inlogpagina voor diensten als Gmail en Google Docs. De ingekorte voorwaarden vervangen veel van de aparte voorwaarden voor de diverse Google-diensten, zoals het in 2008 gekochte ads-netwerk DoubleClick. De overgenomen mailsecuritydienst Postini behoudt wel zijn eigen privacy policy.