Het gaat onder andere om Friend Connect, Wikipedia-alternatief Knol, Google Gears, Bookmarks List, Search Timeline en Google Wave. "We zijn bezig met het afsluiten van een aantal producten die niet de impact hadden waar we op hoopten, integreren andere als functies in onze bredere productinspanningen en sluiten er ook verschillende af die ons een ander pad voorwaarts toonden", blogt Urs Holzle, senior vice president operations bij Google.

Strijd met Facebook

Friend Connect wordt op 1 maart afgesloten, behalve voor de Google blogdienst Blogger. Met de dienst is het mogelijk om sociale elementen aan een site toe te voegen, zoals reageren, andere gebruikers bekijken en peilingen maken. De dienst werd vlak na zijn lancering in 2008 geblokkeerd door Facebook. Google spoort Friend Connect gebruikers aan om over te stappen op het nieuwe sociale netwerk Google Plus.

Knol blijft functioneren tot 30 april, en het blijft mogelijk om artikelen te downloaden tot 1 oktober, waarna de site offline gaat. Google ziet graag dat gebruikers overstappen op het nieuwe publicatieplatform Annotum.

Zonne-energie

Ook houdt de zoekgigant op met het Renewable Energy Cheaper than Coal project. Volgens Google zijn er andere organisaties die beter onderzoek kunnen doen naar technologie voor zonne-energie. Het afstoten van deze projecten volgt op een hele trits diensten die het niet haalden waaronder Jaiku, Buzz, AardVark, Fast Flip, Sidewiki, Image Labeler, Google Health en meer.