In de patentoorlog tussen Apple en Samsung blijven steeds minder techbedrijven neutraal. De belangen zijn zo groot en de patentkwesties zo urgent dat iedereen zich er mee gaat bemoeien. Nokia wil nu officieel meedoen aan de kant van Apple in zijn hoger beroep in de juryzaak tegen Samsung. Aan de andere kant wordt Samsung vanaf nu gesteund door Google, HTC, Red Hat, SAP en Rackspace, meldt het juridische blog Groklaw.

Maakt inbreuk toestel gewild?

De jury oordeelde vorig jaar augustus dat Samsung ruim 1 miljard dollar schade moest betalen, maar rechter Lucy Koh verminderde dat tot ruim 600 miljoen. Maar Apple’s eis voor een verkoopverbod van inbreukmakende Samsung apparaten ging niet door, omdat er geen causaal verband bestond tussen de inbreukmakende features en de populariteit van Samsung’s toestellen. Met andere woorden: consumenten kochten geen Samsung speciaal vanwege specifieke functies waarop Apple patent bleek te hebben, oordeelde Koh.

Maar dit criterium bestaat helemaal niet in de jurisprudentie, en dus had Koh een verkoopverbod moeten toekennen, stelt Nokia nu. Google, HTC, SAP, Red Hat en Rackspace betogen juist dat dit causale verband tussen inbreuk en ‘marktwaarde’ een cruciaal punt is om te bepalen of een verkoopverbod nodig is of niet. Zo wordt de bewijslast van de eisende patentpartij (in dit geval dus Apple) veel zwaarder en zal het minder snel tot een verkoopverbod komen.

Alle nieuwe partijen willen zich voegen als zogenaamde ‘vriend van de rechtbank’, een partij die niet betrokken is bij de zaak, maar die zich wel druk maakt om een concrete juridische kwestie die speelt. Apple protesteert hiertegen, Google heeft een concreet belang bij de uitkomst van de zaak en is dus ongeschikt als ‘vriend van de rechtbank’. Koh moet nog beslissen of ze de inmenging van de andere partijen toestaat.

Google moet zoektermen openbaren

Ondertussen is Google ook steeds meer betrokken bij de tweede Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung. De internetgigant moest interne documenten openbaren over de ontwikkeling van allerlei Android-functies. Maar volgens Apple houdt Google documenten achter, omdat het bewust niet goed heeft gezocht in zijn bedrijfsarchieven. Google zou namelijk in intern allerlei codenamen gebruiken voor Android-features, maar niet op die codenamen hebben gezocht in het archief.

Google weigert die zoektermen te openbaren, maar krijgt een tik op de vingers van rechter Paul Grewal. Google moet binnen twee dagen laten zien hoe het in zijn eigen archieven heeft gezocht, meldt BusinessWeek. Google mag dan externe partij zijn (Apple heeft Google niet aangeklaagd), daarmee heeft het “niet het recht om te verbergen en te weigeren”, aldus Grewal. “De rechtbank ontgaat de ironie niet dat Google, een pionier met internetzoeken, stelt dat een lijst met zoektermen overleggen een te zware last zou zijn.”