De koppeling aan Google Docs voor zowel de nieuwste als de meestgebruikte Office-versies is vandaag beschikbaar gesteld aan testers. Inmiddels zijn de deuren weer gesloten, wegens het grote aantal aanmeldingen voor Cloud Connect, blogt productmanager Shan Sinha van Google. Microsoft biedt zijn Office Web Apps alleen voor het onlangs gelanceerde Office 2010.

Office-toolbar

Google Cloud Connect werkt als een toolbar in Office, die valt te installeren op versies 2003, 2007 en 2010 van Microsofts applicatiepakket. Documenten zijn met die toolbar eenvoudig online te zetten (in Google Docs) en ook gesynchroniseerd te houden. Wijzigingen via Office en via Docs worden dan gelijk doorgeschakeld.

Bewerken is ook mogelijk met meerdere gebruikers, wat realtime gebeurt. De verschillende versies (revisies) van het document worden daarbij ook bijgehouden. Gebruikers kunnen met een enkele muisklik terug naar een eerdere versie van het te bewerken document.

Alleen Windows

Dit geldt alleen voor Office op Windows. Google stelt dat een uitvoering voor Mac OS X niet mogelijk is. De reden daarvoor is een gebrek aan ondersteuning voor open api's (application program interfaces) wat betreft Office op OS X. Zodra die situatie verandert, wil Google graag Cloud Connect ook maken voor Mac-gebruikers.

Het is niet bekend wanneer Cloud Connect echt beschikbaar komt. Google verwijst geïnteresseerden door naar een aanmeldformulier (in Google Docs), waar gebruikers gelijk informatie over hun Office-opstelling moeten opgeven. Eerder heeft Google al koppelingstools uitgebracht, voor bijvoorbeeld Microsofts marktdominante mailclient Outlook.

DocVerse-overname

Google gebruikt voor zijn cloud-koppeling aan Microsoft Office de technologie van het overgenomen bedrijf DocVerse. De internetreus heeft die webdienst voor online-collaboration aan Microsoft Office-documenten in december vorig jaar ingelijfd. DocVerse is in 2007 opgericht door oudgedienden van Microsoft.