Android P zit nog ferm in een developer-only bètamodus, maar je hoeft niet verder te kijken dan de iPhone X om te zien hoe je nieuwe Pixel eruit komt te zien. Oké, ik overdrijf een beetje, maar het is duidelijk dat Google geïnspireerd is door Apple's dure vlaggenschip. Ten eerste is er ondersteuning voor 'cutout' weergave, beter bekend als schermen met een Notch. Een van de nieuwe Android-features is dat zulke schermen met inkeping beter worden ingedeeld om daar rekening mee te houden.

Notch was er al

Dat kon je zien aankomen, want de Notch begon bij een Android-toestel (de Essential Phone) nog voordat de iPhone X verscheen. Inmiddels doen een paar verschillende fabrikanten aan die trend mee en het is duidelijk dat meer toestellen dit gaan gebruiken. Dus de Notch is niet zozeer overgenomen van Apple.

Maar wat wel duidelijk geleend is, gaat om een gerucht dat ontstond na een screenshot in een blogpost van Google over nieuwe DNS-beveiligingsverbeteringen in Android P. De afbeelding is inmiddels vervangen, maar in het origineel zag je een navigatiebalk in plaats van een knop onderaan het scherm, met een uitgerekt balkje, zoals bij de navigatie van de iPhone X.

Meer dan dat weten we officieel niet, maar 9t5Google dook dieper op de zaak in en bevestigt dat er een iPhone X-achtige navigatiestijl met gebaren wordt ontwikkeld bij Google, compleet met de ovalen knop en nieuwe lay-out die de bekende drie Android-knoppen onderaan inruilt voor een systeem waarin je navigeert door te swipen.

Dit is een onverwachte zet. Toen Apple virtuele navigatie toevoegde als onderdeel van de iPhone X, was dat omdat er geen fysieke home-knop meer op het toestel zit, zoals bij alle eerdere iPhones. Die methode was dus nodig, omdat de oude niet meer aanwezig was en Apple heeft duidelijk veel tijd en moeite gestoken in het verzinnen van een systeem dat nieuw en toch vertrouwd was.

Drie virtuele knoppen

Maar Android heeft al jaren geen fysieke knoppen meer en introduceerde in 2011 virtuele navigatie (vorige, home en de multitask-knop) en dat zorgde voor een stukje uniformiteit tussen verschillende Android-apparaten. zelfs toen toestellen nog fysieke knoppen hadden werd de home-knop af geflankeerd door een vorige- en multitask-knop.

Dit was een van de weinige uniforme dingen van Android en ik nam aan dat Google die niet veranderde, omdat het zou leiden tot verwarring en problemen bij verschillende hardwarepartners. De Nexus en Pixel-toestellen hadden tot op heden ook altijd dezelfde knoppen.

Geen innovatie

Ik had nooit moeite met de navigatie van Android, maar na het gebruik van de iPhone X, is het me wel duidelijk geworden dat het beter kan. Apple's gebaarnavigatie is simpel, intuïtief en Android-toestellen zien er in vergelijking opeens belegen uit. Met de komst van zoiets ziet de navigatie van de aankomende Pixel 3 er moderner uit, maar ik vind het jammer dat Google dit nu pas doet, in plaats van toen de Pixel vorig jaar verscheen. Het enige wat ik kan bedenken, is dat Google niet meer goed weet hoe het moet innoveren.

Als je kijkt naar de laatste paar Android-releases, zie je erg weinig unieke features. Picture-in-picture van Oreo en de meerdere vensters van Nougat waren al features op Samsung-toestellen, Reacties bij meldingen zag je ook al in iOS 8. En de ondersteuning van de Notch was dus al verbeterd in de iPhone X.

Afname invloed

Dat geldt ook voor de Pixel. Zonder twijfel is dit de beste Android-ervaring die er is, maar het brengt niet echt nieuwe dingen met zich mee. Dé opvallende feature van de Pixel 2, de Active Edge (waarmee je met een knijpbeweging Google Assistant oproept) zag je al maanden eerder op de U11 van HTC.

Het ontwerp is niets dat je niet ook al zag op de V30 van LG of de OnePlus 5T. De Pixel heeft nog steeds geen sd-kaart-ondersteuning of draadloos opladen. En de beslissing om de hoofdtelefoonaansluiting te schrappen was een stuk minder moedig nadat Apple het al deed - met een goed alternatief ook.

Revolutionair Android

Dat is erg jammer, want er was een tijd dat Google met Android net zo revolutionair en invloedrijk was als Apple op mobiel gebied. Het fundament van Android is sterk aangepast en geïnspireerd door de iPhone, maar daarna kwam Google met mogelijkheden en verbeteringen die Apple niet had, zoals de aanpasbaarheid, notificatiesysteem, multitasking en de diepe integratie met diensten en apps van Google.

Maar met de enorme dominantie van Android lijkt Google achterover te zijn gaan leunen. De innovatie en verbeterende aanpak van de eerste jaren van dit decennium zijn vervangen door simpelweg de weg in te slaan die Apple aangaf met zijn verbeteringen.

Gebaseerd op 9to5Google's artikel over de nieuwe richting van Android P's navigatie, lijkt her erop dat Google niets nieuws introduceert. Je veegt naar boven vanaf de onderkant van het scherm om het multitask-venster te openen. Er is een nieuwe horizontaal carrousel en een swipe omhoog-gebaar om apps te sluiten - iets wat bijvoorbeeld BlackBerry OS ook deed.

Apple zou Google moeten kopiëren

Het enige lichtpuntje is dat Android - vanwege diens aanpasbaarheid - flexibeler is dan iOS en waarschijnlijk de mogelijkheid zal bieden om naar de oude interface over te stappen. Maar dat is niet het punt: deze navigatie had Google moeten introduceren, zodat Apple het kon kopiëren, niet andersom.

De optimalisatie en het sterke fundament van de Pixel 2 maakt het een van mijn favoriete Android-toestellen. Maar Google zou meer moeten doen om op te vallen in de massa en niet erin opgaan.