Google's voip-dienst Voice gaat op in de bredere communicatiedienst Hangouts, schrijft Google-medewerker Nikhyl Singhal op Google+. Hangouts moet meerdere communicatiediensten van Google samenbrengen en Voice hoort daar ook bij. Google presenteerde Hangouts vorige week als vervanger van chatdienst Google Talk, chatapp Google+ Messenger en de Hangouts-functie binnen Google+.

Hangouts heeft apps voor iOS en Android en werkt ook binnen Google+ en Gmail. Met Hangouts is het mogelijk te chatten in tekst, foto's uit te wisselen of videogesprekken met meerdere mensen te voeren. Momenteel is het nog alleen mogelijk om via Google Voice gebeld te worden binnen Hangouts.

Bellen en gebeld worden

Volgens Singhal wordt zowel zelf bellen als gebeld worden binnen Hangouts mogelijk. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. De dienst ondersteunt al wel binnenkomende gesprekken naar Google Voice-nummers. "In de toekomst wordt de integratie naadloos", belooft Singhal. Google werkt ook nog aan sms-integratie in de mobiele apps van Hangouts. De dienst synchroniseert berichten en foto's tussen web en mobiel.

Sinds vorig jaar was het al mogelijk om binnen Hangout-sessies in Google+ mensen die geen webcam hebben via Voice in het groepsgeprek 'in te bellen'. Bellen met nummers in de VS en Canada is gratis in Voice, voor gesprekken in andere landen rekent Google af per minuut.

XMPP-protocol

Google maakte vorige week ook bekend dat het met het stopzetten van Google Talk ook het opensource chatprotocol xmpp niet langer zal ondersteunen. Daardoor kunnen andere bedrijven Google Talk niet meer integreren in hun diensten en apps. Microsoft was juist vorige week gestart met het integreren van Google Talk binnen Outlook.com.

Het oude Google Talk is momenteel nog te gebruiken binnen Gmail, maar Gmail-gebruikers wordt gevraagd of ze willen overstappen naar Hangouts.