"Door de toolbar te personaliseren, geven we direct de macht aan de gebruikers", verklaart Sundar Pichai van Google. De toolbar, die nog in bètafase verkeert, kan naar wens worden uitgerust met ongeveer vijftig knoppen. Gebruikers kunnen eigen zoekknoppen aanmaken.

Ook kunnen uitgevers de mogelijkheid bieden om hun site te laten toevoegen aan de toolbar. Bovendien kunnen gebruikers met de nieuwe toolbar websites een waardering geven met behulp van Pagerank.

Het nieuwe zoekveld in de toolbar doet nu ook suggesties terwijl gebruikers zoekopdrachten intikken. Deze suggesties kunnen gebaseerd zijn op populaire zoekwoorden bij Google, spellingscorrecties en oude zoekopdrachten van de gebruiker.

Volgens Gartner-analist Allen Weiner heeft Google met de zelf samen te stellen toolbar een handig programma in handen. Toch had Google er nog meer functies in kunnen bouwen zoals het gebruik van 'tags' om content te benoemen en te delen, denkt Weiner.

De nieuwe Google Toolbar 4 Bèta werkt nu alleen nog in combinatie met Internet Explorer 6 en Windows 2000 of Windows XP. De Firefox-versie van de software wordt binnenkort verwacht.