Recorded Future is een startup in Cambridge (Masachusetts) die "gebruikers een nieuwe manier biedt om het verleden en heden te analyseren en de toekomst te voorspellen". Dit blijkt uit een lijst van bedrijven die Google publiceerde op een nieuwe website waar durfinvesteringen van de techgigant worden gepresenteerd.

De dienst noemt zichzelf een nieuw type zoekmachine die het mogelijk maakt om tijdelijke informatie over mensen, bedrijven, locaties en evenementen op te zoeken. "Benieuwd wat gebeurde in de aanloop naar het faillisement van General Motors of wat er volgende maand met Apple gaat gebeuren? Of wellicht wil je weten waar [de Chinese president] Hu Jintao onlangs naartoe reisde, en waar hij in de toekomst naartoe gaat. Recorded Future kan je helpen deze antwoorden te vinden", legt het bedrijf uit op zijn site.

Geen gewone zoekmachine

In wezen is Recorded Future een grote crawler die zoveel mogelijk informatie probeert binnen te halen, variërend van overheidsdocumenten tot twitterberichten en niche-blogs. De informatie wordt opgeslagen in een grote database en gerangschikt naar datum van de gebeurtenis. "Je kunt deze data gebruiken om patronen, clusters, uitschieters en afwijkingen en gegevenssets te genereren", luidt de uitleg. De data kan vervolgens worden geanalyseerd en gevisualiseerd.

De dienst benadrukt geen Google, Bing of Wolfram Alpha te zijn. Als bijvoorbeeld als zoekwoord het farmaceutische bedrijf Pfizer wordt ingevoerd, zal niet de website van dat bedrijf naar boven komen maar eerder evenementen van dat bedrijf of uitspraken van de ceo.

Koersvoorspellingen

Het toekomstgedeelte lijkt vooral naar voren te komen in analyses van beurskoersen en koersvoorspellingen. Daarvoor wordt het momentum van een bepaald aandeel gemeten aan de hand van de hoeveelheid nieuws, en welke bronnen de beurskoers of het bedrijf noemen en verschillende andere factoren.

"Het momentum wordt gebruikt om de meest relevante zoekresultaten te tonen, maar het kan ook worden geanalyseerd met onze statistische methodes om de mogelijke toekomstige veranderingen in het momentum te voorspellen. Dat kan nuttig zijn voor het maken van handelsbeslissingen."

Volgens de startup maken wereldwijd al een aantal zeer bekende overheden en handelshuizen gebruik van Recorded Future, meldt The Boston Globe. De startup is 1 jaar oud en is een van de 10 bedrijven die vermeld staan op de durfkapitaalsite van Google. De techgigant is van plan dit jaar 100 miljoen dollar te investeren in startups.

OpenCalais

Recorded Future biedt een gratis versie van zijn analysedienst met zeer beperkte mogelijkheden. Daarnaast is er een premium-abonnement van 149 dollar per maand. Als onderliggende techniek gebruikt de dienst OpenCalais. Dat initiatief van mediagigant Thomson Reuters is een tool die het mogelijk maakt semantische zoekfunctionaliteiten in een eigen omgeving te gebruiken.

Wat is Recorded Future? Hoe werkt Recorded Future?

Meer video is te vinden op de YouTube-pagina.