De openingskeynote van Google I/O in het Moscone West Convention Center in San Francisco is maandag tot tweemaal toe onderbroken door protesten. Een vrouw toonde een bord waarop "ontwikkel een geweten" stond geschreven, terwijl een andere schreeuwde dat het bedrijf "machines maakt die mensen vermoorden", meldt de BBC.

Lees ook:

Boze meute jaagt Apple en Google-personeel op Google en co kalmeren boze busbelagers met zak geld Protestmars tegen Google's netneutraliteitsplan

Even later was er meer protest. Ditmaal gericht op Google-advocaat Jack Halprin. Hij zit als verhuurder verwikkeld in een conflict rondom het woonblok dat hij heeft gekocht. Door het opkopen moeten meerdere mensen hun huis verlaten. "Stop Jack Halprin van het uitzetten van SF docenten", las één van de bordjes die een lerares omhoog hield.

'Totalitair bedrijf'

Op het podium probeerde Google-engineer David Burke het met een grap af te doen. Hij zat midden in een uitleg over batterijduur en stelde dat een verbeterde batterijduur ook handig is tijdens "een lang protest". Nog tijdens dezelfde keynote werd een man verwijderd die schreeuwde : "jullie werken allemaal voor een totalitair bedrijf dat robots bouwt die mensen vermoorden".

Dit gaat mogelijk over Boston Dynamics, het bedrijf dat robots voor het Amerikaanse leger bouwt en vorig jaar door Google is gekocht.

Arrestaties

Verderop in Mountain View bij het hoofdkantoor van Google is een andere groep demonstranten naar verluidt gearresteerd. Volgens TechCrunch (foto's) gaat het om een groep van 10 mensen die demonstreerden voor netneutraliteit. Omdat zij het privéterrein van Google niet wilden verlaten zouden zij zijn opgepakt. Google heeft verder nog niet gereageerd op de protesten.