De integratie van Google+ op YouTube zet bij sommigen kwaad bloed. In een poging om de grotendeels waardeloze discussies op YouTube weg te poetsen, en tegelijkertijd het eigen Google+ te pushen, gooide Google het reactiesysteem van de videosite vorige week helemaal om. Maar de integratie gaat niet van harte: spam en misbruik met malware-links vieren hoogtij.

Bovendien zijn de verstokte gebruikers boos. Zij die hun brood verdienen met behulp van YouTube, maken in verschillende blogposts kenbaar niet gediend te zijn van de nieuwe verplichting. Zij lopen voor hun discussies weg naar sites als Reddit, of bouwen zelf RSS-ondersteunde websites met torrentvideos. Ook wordt er geopperd voor een Chrome-extensie dat het reactiesysteem kan vervangen.

Geen weg terug

Google biedt zijn verontschuldigingen aan voor de moeizame integratie. Het bedrijf vertelt CNet dat er “hard gewerkt wordt” aan het oplossen van de problemen, inclusief spam en het misbruik. “We hebben al een aantal aanpassingen gedaan in de afgelopen 24 uur om spam en foute links in de comments te beperken, en er komen snel nog meer fixes aan”, aldus Google. Een terugweg naar het oude Google+-loze reactiesysteem hoeven zij echter niet te verwachten.