De populaire talen C++ en Java zijn te complex van aard en niet geschikt voor hedendaagse computeromgevingen. Dat vindt Rob Pike, programmeur bij Google en medeontwikkelaar van de Go-programmeertaal.

“Ik vind dat deze talen te lastig in gebruik zijn, te fijngevoelig en te ingewikkeld. Ze zijn veel te langdradig. De fijngevoeligheid en complexiteit nemen steeds meer toe”, zei Pike donderdag op een open-source bijeenkomst. “Ze zijn overgewaardeerd en worden te vaak gebruikt.”

Pike nam C++ en Java als voorbeeld om aan te geven waarom de Google-taal Go beter zou zijn. Op een scherm werd een voorbeeld van een ‘stukje’ C++ code getoond, waarbij een simpele functie het halve scherm innam.

Compiler

“Hoe kan zulk spul de standaard zijn op scholen en in het bedrijfsleven”, vraagt Pike zich af. Hij noemt dit aangeleerde programmeren “bureaucratisch”. Omdat "iedere stap moet worden goedgekeurd door de compiler.”

C++ is de verbeterde versie van de nog ingewikkeldere C-taal, terwijl Java indertijd geïntroduceerd werd als een verbetering ten opzichte van C++. Het is vooral de functionaliteit die naderhand aan de talen is toegevoegd waardoor ze nodeloos complex worden, vindt de ontwikkelaar. “Door uitbreiding komt er ook meer ruis.”

Multicore processors

Als redenen waarom Java en C++ ook niet meer van de tijd zijn, noemt Pike de introductie van multicore processors en de alom bestaande beschikbaarheid van netwerken en internet. De talen hebben moeite zich hierop aan te passen, vindt Pike.

Go is volgens de ontwikkelaar de logische opvolger van deze ‘oude’ talen. “Het is een poging om de beste eigenschappen van beide talen samen te voegen. Het combineert de veiligheid en prestaties van statisch getypte talen met het gemak en de vreugde van dynamische talen [zoals Ruby, Perl en Python, red.].”

'Go kan net zo complex worden'

Larry Augustin, CEO van zakelijk leverancier SugarCRM, onderschrijft de kritiek van Pike, maar countert deze ook deels. “De reden dat de talen groeien in complexiteit is omdat hoe vaker ze worden gebruikt, hoe vaker er fouten en onvolmaaktheden opdoemen, hoe vaker er pogingen komen om deze fouten en onvolmaaktheden op een complexe manier te herstellen”, aldus de oud-ontwikkelaar.

“Ik begrijp de doelstelling”, zegt Augustin over de ambitie van Pike, “maar de vraag is of je deze kunt bereiken? Zal ook Go complex worden wanneer meer mensen het gaan gebruiken?”

Bron: Computerworld.nl