De oorspronkelijke maker van Java, die in 2009 is opgekocht door Oracle, heeft ooit licentie-onderhandelingen gevoerd met Google. Daarbij wou Sun 100 miljoen dollar vangen voor gebruik van Java, blijkt nu in de rechtszaak van Java-eigenaar Oracle tegen Google. Een advocaat van die internetreus noemt miljardenclaims dan ook 'ongefundeerd'.

Wél ads-inkomsten

Google heeft ondanks de relatief lage prijs die Sun wou voor Java, toch gekozen voor een eigen implementatie van Java. De zogeheten Dalvik virtual machine draait de apps op Google's mobiele besturingssysteem Android. Oracle stelt echter dat Dalvik patenten en auteursrechten schendt. Het bedrijf zegt hierdoor miljarden dollars schade te lijden.

Die hoge schadeclaim is mede gebaseerd op de inkomsten die Google heeft uit ads op Android. Volgens het internetbedrijf heeft dat niets met deze rechtszaak te maken, maar de rechter oordeelt dat er wel degelijk een verband is. De advertentieinkomsten zijn gelinkt aan de waarde van Android, aldus rechter William Alsup.

Hard aanpakken

Als Google verliest, moet het volgens de rechter een schadevergoeding betalen van miljoenen en misschien zelfs miljarden. Tegelijkertijd heeft de magistraat Oracle op de vingers getikt. Het aanklagende bedrijf moet de schadeclaim naar beneden bijstellen, want de huidige claim is buiten proportie. “Dit hof is geen dochteronderneming van Oracle", waarschuwt de rechter.

Ook Google komt er niet mals af bij rechter Alsup. Hij heeft de verdedigende partij duidelijk gemaakt dat Android-hoofd Andy Rubin een flinke ondervraging te wachten staat zodra die moet getuigen. Verder hebben beide partijen volgens de rechter onredelijke posities ingenomen in deze rechtszaak, schrijft persbureau Reuters. Die kritiek betreft de eventuele schadevergoedingen.

Schikking?

Google heeft recent een impliciete toenadering gedaan. Het zou openstaan voor een schikking, indien de aanklacht flink wordt ingeperkt. Dit blijkt uit nieuwe documenten die zijn ingediend bij de rechtbank. Eerder heeft Google verklaard zich met hand en tand te verzetten tegen Oracle's 'aanval op de hele open source Java-gemeenschap'.