De vernieuwde app voor Gmail op iOS haakt direct aan op andere apps van Google voor het mobiele besturingssysteem van concurrent Apple. Hyperlinks in e-mails worden nu direct geopend in Google's webbrowser Chrome en kaartenlinks worden meteen geopend in Google Maps.

Daarvoor moeten die andere twee Google-apps al wel geïnstalleerd zijn op een iPhone of iPad. Verder kunnen ook links naar YouTube-films direct worden geopend in de eigen Google-app voor YouTube. Deze is nieuwer dan de oorspronkelijke YouTube-app die Apple van oudsher heeft meegeleverd in iOS.

Apple Maps-debacle

Tot op heden leiden links standaard naar de ingebouwde Safari-browser van iOS en het vorig jaar doorgevoerde en brakke Apple Maps. Gebruikers hebben zelf geen keuze voor welke app de default is voor bepaalde handelingen of links. Door vanuit de Gmail-app direct aan te haken op Chrome en Google Maps omzeilt Google de ingebakken default-instellingen van Apple.

Gebruikers die de voorkeur aan Safari geven, kunnen die browser wel gewoon blijven gebruiken. Google geeft namelijk de mogelijkheid om de onderlinge link tussen zijn apps uit te schakelen. Dat kan per app, meldt techblog Mind of the Geek. Daarnaast kan de app meerdere Google-accounts tegelijk aan, met individuele in- en uitlog, tot een maximum van vijf stuks.

Eigen defaults doordrukken

Mogelijk dat de zoekreus en Android-maker op termijn meer apps op deze manier koppelt, speculeert zakenblad Business Insider. Uiteindelijk zou zo de iPhone (en ook de iPad en iPod Touch) zijn over te nemen, ondanks het feit dat Apple dergelijke defaults tot op heden niet laat wijzigen.

Update: Toegevoegd dat ook Google's eigen, nieuwere YouTube-app meedoet aan dit aanhaken voor links.