De drie telco's Vodafone, Telefonica en Everything Everywhere (T-Mobile en Orange) kondigden begin dit jaar aan ver te zijn met een gezamenlijke onderneming om betalen via de mobiele telefoon in de markt te zetten. Maar Google en PayPal maakten de zaak aanhangig bij de Europese Commissie omdat de drie telco's concurrerende betaaldiensten zouden uitsluiten.

Onderzoek naar uitsluiting concurrentie

De Europese Commissie besloot in april tot een nader onderzoek, en daaruit zou gebleken zijn dat er geen uitsluiting van de concurrentie is ondanks dat de nieuwe joint-venture een eigen betaalstandaard ontwikkelt. Er zou genoeg ruimte zijn voor betaaldiensten als Google Wallet. Naast de betaaldienst wil de gezamenlijke onderneming ook mobiel adverteren en daaraan gerelateerde data-analysediensten ontwikkelen.

Uit een eerste onderzoek van de Europese Commissie bleek dat de partijen "de technische en commerciële mogelijkheden en prikkels" hebben om toekomstige concurrenten te blokkeren in het aanbieden van eigen e-walletdiensten, of die concurrerende diensten zodanig in de weg te zitten dat zij daardoor onaantrekkelijk worden om te gebruiken. Maar een daarna gestarte diepgaander onderzoek zou verder geen bezwaren hebben gevonden.

'Een van de vele initiatieven'

Volgens Eurocommissaris Almunia is de dienst “een van de vele initiatieven die gestart zijn om deze sector in Europa te ontwikkelen." Verder zegt hij dat de Commissie innovatie in dit segment stimuleert en zich ervan verzekert dat de markt “open blijft zodat het aantal aantrekkelijke diensten zich kan ontwikkelen zonder onnodige obstakels, ten voordele van de consument."

Het drietal wil nu beginnen met het aannemen van personeel en het oprichten van het daadwerkelijke nieuwe bedrijf. Zij voegen er aan toe dat de nieuwe betaalstandaard open staat voor andere bedrijven, niet alleen andere telco's en MVNO's maar ook uitgevers, banken, adverteerders en winkelketens.

In Nederland waren KPN, Vodafone, Rabobank, ABN Amro en ING bezig met mobiel betalen in een geplande joint venture, Sixpack geheten, voor een uniform betaalplatform met mobiel via draadloze NFC-technologie. Dat werd onlangs afgeblazen omdat "de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt", aldus de partijen.